L’Altra Mirada 54 | octubre 2016


Editorial

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* El règim polític que va sorgir de la transició i que se va consolidar el 1982 amb el triomf per majoria absoluta del PSOE de Felipe González, està cada dia que passa, més esgotat. Així ho confirmen tots els esdeveniments que hem viscut els darrers (...)

Llegeix

Les eleccions a Galícia i el País Basc

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* El passat 25 de setembre els bascs i gallecs elegiren els representats als seus Parlaments però si un llegeix la majoria de diaris, escolta les ràdios i mira les televisions treu la impressió que el passat diumenge hi hagué eleccions generals (...)

Llegeix

El debat de política general i l’estat de salut del pacte

David Abril Hervás* Co-coordinador de MÉS per Mallorca i Portaveu del grup parlamentari* Aquest dies hem celebrat tot coincidint amb l’inici del curs polític i parlamentari, el debat de política general -el nostre equivalent a l’estat sobre l’Estat de la nació, en aquest cas del nostre petit país. (...)

Llegeix

Catalunya se’n va, Espanya s’enroca

Pere Sampol* Director de la Fundació Emili Darder* El Comitè federal del PSOE, de l’1 de setembre passat, esvaí les escasses possibilitats que les institucions espanyoles intentassin un acostament a Catalunya. Precisament, fou aquesta possibilitat -la necessària negociació de Sánchez amb les (...)

Llegeix

Tardor en resistència. No al CETA, no al TTIP

Josep Valero* Representant de l’Ateneu Pere Mascaró a la Plataforma contra el TTIP a Mallorca* Del 8 al 15 d’octubre, es desenvolupa en tota Europa una campanya anomenada “Tardor en resistència”. Es tracta d’impedir l’aprovació inicial pel Consell Europeu, del tractat CETA ( Acord Econòmic i Comercial (...)

Llegeix

Un esborrany de país. La construcció nacional a les Illes Balears del segle XXI

Calendari de les Jornades* Joan Colom* Coordinador de les Jornades* El calendari per a les jornades sobre construcció nacional que vam anunciar fa uns mesos ja està fixat. Es celebraran al Museu del Calçat d’Inca els propers dies 26 i 27 de novembre. El programa, encara provisional, de les (...)

Llegeix

Corrupció policial i connexions polítiques a Palma

Antoni Verger* Més per Mallorca* Palma té la seva policia local sumida dins un pou profund de desprestigi i descrèdit. Una instrucció judicial avança des de fa 3 anys i ja han estat imputats desenes d’agents, comandaments policials i polítics. Una situació molt greu i sense precedents. A través dels (...)

Llegeix

Petites passes, objectius ambiciosos

,

Josep Valero * Membre del Col·lectiu Alternatives* foto: dbalears.cat El passat dimarts 27 vaig poder assistir en representació del col·lectiu Alternatives, a les jornades de debat organitzades per la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme. El títol era “Jornades de debats per iniciar una (...)

Llegeix

CLARA MASCARÓ CARBONERO

,

CLARA MASCARÓ CARBONERO* Biel Pérez i Pep Valero* Aquesta vegada tenim l’oportunitat d’entrevistar una mallorquina jove, que viu, treballa i estudia en un dels focus més interessants d’aquesta Europa convulsa: Escòcia. Ens fa il·lusió conèixer de primera mà el que allà es cou i, també, saber com veu (...)

Llegeix

Homenatge dels socis de l’OCB a Ramon Llull

,

Lila Thomas i Andreu* Membre de la Junta Directiva de l’OCB* Diumenge 25 de setembre tingué lloc la trobada de socis de l’OCB a Cura, coincidint amb la reunió de la Federació Llull que formen Omnium Cultural del Principat, Acció Cultural de País Valencià i l’Obra Cultural Balear. En motiu del (...)

Llegeix

Fundació Deixalles, 30 anys sembrant segones oportunitats

Francisca Martí Llodrà* Directora de la Fundació Deixalles* La fundació Deixalles va néixer en el 1986, per iniciativa de PIMEM i Bisbat de Mallorca. Els primers anys serviren per posar els fonaments, per marcar el camí a seguir: inserció sociolaboral de persones procedents de col·lectius (...)

Llegeix

Les feministes de Manacor i la ciutat

Francisca Mas Busquets* Presidenta del Consell Social de la UIB* foto Punt6 Fa més d’un any els dos grups feministes de Manacor el Col·lectiu de Dones de Llevant i l’Assemblea Antipatriarcal, decidírem actuar en relació a la nostra ciutat aprofitant la futura aprovació del Pla General d’Ordenació (...)

Llegeix

40 ANYS DEL PSM: LA LLAVOR QUE GERMINA

Bel Busquets* Secretària general del PSM-Entesa* Com a secretària general del PSM (projecte polític integrat dins MÉS per Mallorca), us vull explicar que enguany és un any molt especial: l’any del 40è aniversari del PSM. I el nostre primer gran objectiu és la celebració d’aquesta important data. El (...)

Llegeix

UN ANY D’AJUNTAMENTS DE MÉS PER MALLORCA

Joan Font Massot* Conseller de Desenvolupament local del Consell de Mallorca* Les eleccions municipals de l’any passat canviaren el panorama polític municipal a les Illes i per inclusió també a Mallorca, MÉS es va convertir en la primera força municipal de l’illa aconseguint formar govern a 21 (...)

Llegeix

Emili Darder: “Només la cultura fa ciutadans lliures”

,

Llorenç Carrió Crespí* Regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma per MÉS * Foto: Miquel Perelló, Noemí Garcia, Francisca Niell, Llorenç Carrió. El moment en què vaig saber que seria el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma em va venir a la (...)

Llegeix

XV Congrés del Front POLISARIO {{Màrtir}}{{ Mohamed Abdelaziz}}

Catalina Rosselló * Presidenta de l’Associació Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears* foto: President Brahim Ghali i part de la delegació espanyola* Els passats dies 8 i 9 de juliol després de 40 dies de dol per la mort del Secretari General del Front Polisario i President de la República (...)

Llegeix

Cap a la República dels Menorquins

Joan Albert Pons i Bagur* Secretari d’Organització * Esquerra Republicana – Menorca* El passat tres de setembre de dos mil setze es va celebrar a Menorca l’acte “Cap a la República dels Menorquins”. En els últims anys Menorca havia vist per primera vegada mobilitzacions i posicionaments públics a (...)

Llegeix

Ramon Llull i la Ciutat de Mallorca

,

Gaspar Valero i Martí* Historiador i escriptor* Aquest itinerari per la Ciutat de Mallorca que conegué Ramon Llull comença a la plaça Major. Ben enmig de la façana de l’edifici de l’angle nord-oest de la plaça, hi ha una làpida que recorda el lloc on, segons la tradició, es trobava la casa natal de (...)

Llegeix

Temps de segona mà La fi de l’home roig

Pep Traverso* “El que ahir era un crim l’endemà era business”* La cuina. A la cuina dels seus petitíssims apartaments, els russos feien el sopar, escoltaven la ràdio, discutien, miraven la televisió, llegien poemes, bevien vodka i de vegades els homes estomacaven les dones. A la cuina semblava més (...)

Llegeix

Nova publicació sobre Aurora Picornell

Josep Traverso Ponce Ha aparegut, fa molt poques setmanes, un nou llibre de l’historiador David Ginard i Féron, Aurora Picornell (1912-1937). De la Història al Símbol. Editat per Documenta Balear conjuntament amb les Fundacions Ateneu Pere Mascaró i Emili Darder. Llegim a la contraportada que (...)

Llegeix

Gabriel Bibiloni El català de Mallorca. La fonètica

Maties Garcias* Professor d’EOI* El Dr. Gabriel Bibiloni afirma: “La nostra llengua és la nostra ànima. Sense ànima o amb l’ànima desfigurada o apoquinada no serem res”. És per això que “tenim l’envit de generalitzar la consciència que la nostra llengua l’hem de voler amb tota la seva integritat (...)

Llegeix

Nit de l’Art/Art Palma Contemporani

Frederic Pinya* President d’Art Palma Contemporani* Jule Kewenig* Associada de la Galeria Kewenig Palma* La Nit de l’Art és un dels esdeveniments culturals més importants que es duen a terme a les Illes Balears. El seu èxit resideix en la participació ciutadana que, una nit de setembre surt al (...)

Llegeix

Documents adjunts