Nit de l’Art/Art Palma Contemporani

Frederic Pinya*

President d’Art Palma Contemporani*

Jule Kewenig*

Associada de la Galeria Kewenig Palma*

La Nit de l’Art és un dels esdeveniments culturals més importants que es duen a terme a les Illes Balears. El seu èxit resideix en la participació ciutadana que, una nit de setembre surt al carrer per gaudir d’una oferta artística de qualitat oferta per les galeries de Palma i per alguns dels principals centres artístics públics i privats de la ciutat.

Quan en 1997 l’associació de galeries Art Palma Contemporani, antigament nomenada AIGAB, va proposar crear una cita anual que donés inici a la temporada d’exposicions amb una inauguració conjunta d’exposicions diverses la mateixa nit que motivés i mobilitzés al públic general -un tipus de visitant que històricament no acostumava a entrar còmodament en una galeria d’art- mai va imaginar l’èxit que aquesta aconseguiria. Així, any a any, la Nit de l’Art, que tenia lloc el tercer dijous de setembre, es va anar convertint en una cita imprescindible en el calendari dels mallorquins i, darrerament, en el de molts estrangers -tant residents com turistes- que programen el seu pas per l’illa amb aquesta nit.

El passat setembre, s’ha celebrat l’edició número vint. Ja l’any passat, Art Palma Contemporani, davant l’aclaparador èxit de la convocatòria -gairebé 25 mil persones van visitar les galeries en una sola nit, va decidir donar de nou un gir a la proposta. Si bé aquesta havia estat creada per atraure un tipus de visitant no habitual, es va detectar que el mateix sector artístic (col·leccionistes, comissaris, directors de museus, estudiants d’art, artistes, etc.) no visitaven les galeries durant aquesta nit a causa de la massificació en els carrers i exposicions. Per aquest motiu, l’associació va ampliar i diversificar les activitats de la Nit de l’Art en diversos dies, tenint així cabuda al públic general i, també, els professionals del sector.

Aquest ha estat l’esquema que s’ha seguit les dues últimes edicions, en la primera jornada -dijous- s’han organitzat taules de debat sobre aspectes d’interès artístic, enfocat al mercat de l’art, el col·leccionisme i la seva relació amb la creació de l’art contemporani . La segona -divendres-, es dedica a l’atenció personalitzada als comissaris, directors d’espais, col·leccionistes i artistes a partir de visites guiades per professionals, en quatre idiomes. Després de realitzar un recorregut de dues hores per les deu galeries que componen Art Palma Contemporani, s’ofereix un còctel per a gairebé 150 convidats. Finalment, dissabte, té lloc la tradicional Nit de l’Art per a tots els públics. Una trobada multitudinària al centre històric de Palma -tant que a dia d’avui es tanquen fins i tot alguns carrers al trànsit, facilitant la ruta a peu per als visitants- que no només inaugura la temporada de les galeries, també cloenda l’estiu.

Art Palma Contemporani segueix treballant per donar a conèixer i difondre l’art contemporani. Actualment hi ha dues associacions de galeries d’art a Palma: AIGAB i Art Palma Contemporani. Aquesta última, fundada l’11 de maig de 2004 amb Pep Pinya a la presidència durant els deu primers anys, Xavier Fiol els dos següents i, des de gener de 2016, Frederic Pinya al comandament, és la impulsora dels principals esdeveniments artístics de Palma.

Amb la idea que la unió en el sector privat contribueix a fomentar el creixement i, amb la intenció de contribuir a la construcció d’un circuit artístic de qualitat en el centre de la ciutat, comencen a sorgir propostes conjuntes. Es treballa en el desenvolupament d’esdeveniments col·lectius, com l’esmentada Nit de l’Art, el Palma Brunch el mes de març i el Palma Photo, a dia d’avui redefinit com Palma Summer el juny.

Totes aquestes cites presenten un extraordinari programa artístic pel qual han passat artistes de renom internacional com Pedro Cabrita Reis, Jannis Kounellis, Markus Lüpertz, Kimsooja, Mark Francis, Nicholas Woods i Elnan Javani, entre d’altres tants; al costat d’artistes nacionals i creadors mallorquins de major projecció, com: Bernardí Roig, Susy Gómez, Pep Llambías, Joan Morey, Pep Girbent, Marcelo Víquez, Mercedes Laguens, Daniel Verbis, i Ana H. de l’Amo, entre molts altres.

Aquestes i moltes altres propostes són les que han conformat el programa oficial d’aquestes trobades, oferint en cada ocasió 10 inauguracions per part de les deu galeries de l’associació; així com altres tantes mostres paral·leles en museus, institucions i espais alternatius. És, per tant, una cita ineludible i única a la qual acudir.

Aquest any, gràcies a la col·laboració de les institucions públiques com l’Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca i l’Institut d’Estudis Baleàrics s’ha pogut dur a terme una excel·lent difusió de l’esdeveniment, a més de convidar a importants col·leccionistes espanyols, comissaris i artistes de tot el món. No obstant això, el més remarcable és que, per primera vegada, en aquesta última edició s’ha aconseguit la implicació de dos patrocinadors privats com són Mallorca Sotheby ’s International Realty i BMW. Les dues empreses s’han involucrat de manera activa i molt generosa en el desenvolupament de la Nit de l’Art.

No hi ha dubte que actualment Palma se situa al mapa nacional i internacional de capitals que aposten per l’art contemporani en un format que obre les portes a tot tipus d’espectador, generant circuit, interès per l’art i en definitiva, generant cultura.

Avui dia deu són les galeries que formen Art Palma Contemporani: XAVIER FIOL, L21, CCCPELAIRES, la CAIXA BLANCA, ABA ART LAB, Kewenig PALMA, HORRACH MOYA, FRAN REUS, MAIOR i Addaya Centre D’ART CONTEMPORANI.

Seguir innovant i millorant és una prioritat. No hi ha més que mirar enrere per adonar-se que un camí s’ha forjat a base de treball, esforç i més d’un esperit inquiet i pioner.

Documents adjunts