XV Congrés del Front POLISARIO {{Màrtir}}{{ Mohamed Abdelaziz}}

Catalina Rosselló *

Presidenta de l’Associació Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears*

foto: President Brahim Ghali i part de la delegació espanyola*

Els passats dies 8 i 9 de juliol després de 40 dies de dol per la mort del Secretari General del Front Polisario i President de la República Árabe Saharaui Democrática,(RASD) Mohamed Abdelaziz, es va celebrar a la wilaia de Dajla, campaments de refugiats sahrauís, el XV Congrés del Front Polisario ’Mártir Mohamed Abdelaziz’ amb el lema: «Força, Determinació i Voluntat per imposar la Independència i la Sobirania Nacional». En aquest congrés extraordinari es va retre un homenatge al desaparegut president i es va triar al nou líder de la RASD.

Brahim Ghali candidat oficial del Polisario amb molta experiència militar va ser elegit per més de 2.500 delegats com a nou Secretari General del Front Polisario i President de la República Árabe Saharaui Democrática.

Brahim Ghali, Nascut a Smara -Sáhara Occidental- el 19 d’agost de 1949, Va ser un dels fundadors del Front Popular d’Alliberament de Saguia el Hamra i Riu d’Or i va ser nomenat primer secretari general del Polisario al congrés del 10 de maig de 1973. Ha ocupat els càrrecs de màxima responsabilitat de l’organització com a Ministre de la Guerra, delegat del Polisario a Madrid o ambaixador de la RASD a Algèria. Ocupava el càrrec de responsable de la Branca Política del Front Polisario. Els qui el coneixen i donen suport, valoren que Ghali segueixi les línies de l’anterior President, centrant-se en la ’reconstrucció de les forces armades’. No obstant això, alguns creuen que la seva trajectòria militar el pot conduir cap a una actitud menys pacient i a ser ’menys moderat’ en les negociacions amb el Marroc. De fet, el seu caràcter dur li ha fet guanyar el suport de la joventut que ja està cansada i molt desil·lusionada de mantenir la via pacífica i diplomàtica.

En el seu discurs de presa de possessió, el nou president proposà cercar una solució negociada per posar fi a l’ocupació del seu país, però sense renunciar, si cal, a la lluita armada com estableix el dret internacional en la lluita dels pobles ocupats contra les potències ocupants.

Foto: vista general Congrés

Al Congrés van participar diverses delegacions estrangeres procedents d’Àfrica, Amèrica Llatina, Àsia i Europa, representants de diverses organitzacions i associacions, així com representants dels governs que reconeixen la RASD per donar suport a la causa sahrauí i al nou president.

La delegació espanyola va estar composta per representats de l’ONG Mundubat, de l’AJUWS (Associació Internacional de Juristes pel Sàhara Occidental), de FEDISSAH (Federació d’Institucions Solidàries amb el Sàhara), de CCOO, del Cabildo de Gran Canària, una periodista de Diario16, així com d’alguns partits polítics (IU, Podemos, Ciutadanos, PSOE, PNB, BNG i EHBildu).

Representant a CEAS, Coordinadora estatal d´Associacións Solidàries amb el Sahara, assistiren la presidenta de de Solidariedade Galega co Pobo Saharaui, el president de la Asociación Navarra Amigos del Sáhara i la presidenta de la Associació d’Amics del Poble Sahraui de les Illes Balears.

Foto: família sahrauí

Durant aquests dies del congrés vam conviure amb les famílies sahrauís de Dajla on vam poder comprovar un cop més la terrible
injustícia que pateix aquest poble des de fa 40 anys vivint a un dels deserts mes inhòspits “La Hamada”. La Wilaia de Dajla va ser una de les més danyades per les fortes pluges que el passat mes d’octubre arrasaren els campaments. Les construccions de tova (hospital, escoles, dispensaris) i les haimes, malgrat tots els esforços per reconstruir-les encara es veuen els danys causats.

La calor era insuportable, la temperatura de dia arriba als 55 graus i encara que en el congrés hi havia aire condicionat i algunes haimas també en tenen, la temperatura no baixa dels 35/38 graus. A la nit es treuen les estores fora de la haima i s’adorm sota un cel ple d’estrelles. De matinada la temperatura baixa a 15 graus però aquesta frescor dura molt poc, de seguida que surt el sol crema.

Des de l´Associació d’Amics del Poble Sahraui de les Illes Balears, es va reiterar el compromís de seguir avançant junts, de seguir treballant i acompanyant la lluita d’aquest poble germà fins que es celebri el referèndum d’autodeterminació i el poble sahrauí pugui retornar a la seva terra i viure en llibertat

Un nou Govern d’Espanya ha d’intervenir de manera activa en defensa d’una solució justa i definitiva que reconegui els drets del Poble sahrauí, i assumir així la responsabilitat que, tard o hora haurà de fer efectiva l’Estat espanyol com a potència administradora de iure, tal com segueix figurant a les Nacions Unides.

MAI CAMINAREU SOLS!

Foto: Delegació espanyola al Congrés

 

Documents adjunts

  • XV Congr (OpenDocument Text – 3.4 MB)

    Version OOo Writer de cet article