L’Altra Mirada 55 | novembre 2016


Espanya a la cruïlla:

,

Democràcia o autoritarisme* Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* Fa un any per aquestes dates tancàvem una legislatura de retallades, corrupció i confrontació contra Catalunya. Les grans mobilitzacions, l’aparició de forces emergents, Podemos a l’estat així com Compromís, MÉS, (...)

Llegeix

Una mirada a la crisi del PSOE

Celestí Alomar* Llicenciat en Geografia i Història* Encara hi haurà que esperar un temps per saber quant de profundes són les esquerdes que divideixen el PSOE. El resultat de la votació en el Comitè Federal ha deixat clara l’existència de dos blocs oposats. Si es repassa la llarga historia del (...)

Llegeix

Balanç i perspectives de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports

, ,

Ruth Mateu Vinent* Consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears La feina feta durant el primer any i mig a la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports respon, especialment, a les ganes i l’impuls de la gent que en forma part, i que amb pocs recursos (...)

Llegeix

Sobre la creació de la Lliga Feminista UIB a la Universitat de les Illes Balears

Lliga Feminista UIB* La Lliga Feminista UIB sorgeix arran de la necessitat d’un mitjà creat per i per a alumnes que transmeti les idees d’igualtat entre gèneres per les quals el feminisme porta lluitant des de fa dècades. Si bé és cert que són conscients de l’existència d’una Unitat de Gènere a la (...)

Llegeix

EL CETA. Les mobilitzacions fan forat

,

Josep Valero * Coordinador d’activitats de la Fundació Ateneu Pere Mascaró* El 15 d’octubre a Mallorca la Plataforma contra el TTIP va organitzar una concentració davant la Delegació de Govern contra el CETA. Les sigles amb anglès del tractat de lliure comerç i inversions entre la UE i el Canadà. (...)

Llegeix

Manifest «PER LA REFORMA DEL SISTEMA DE FINANÇAMENT»

,

Maties Bennàssar* Més d’una seixantena d’entitats, algunes d’elles a la vegada agrupacions o xarxes de més entitats, signaren el manifest «Per la Reforma del Sistema de Finançament» Aquest manifest té una redacció inicial del Cercle d’Economia de Mallorca que després s’agrupà amb la plataforma que (...)

Llegeix

Possible impacte polític a les Balears de la crisi del PSOE

Bernat Joan i Marí* Professor, escriptor i polític eivissenc* El Partit Socialista Obrer Espanyol es troba immers en una crisi profunda. La negativa de Pedro Sánchez a plegar-se davant els “barons” que volien que deixàs camí lliure a la investidura de Mariano Rajoy l’ha desencadenada, però (...)

Llegeix

Pressupost i PIB-Producte Interior Brut

, ,

Antoni Reus* Diputat per MES per Mallorca al Parlament de les Illes Balears* Aquests dies s’inicia al Parlament de les Illes Balears la tramitació del pressupost de la comunitat per a l’any 2017. Una tramitació que s’ha iniciat amb retràs degut a que el Ministeri d’Hisenda no ha complert en temps (...)

Llegeix

1229: La fita clau

, ,

Antoni Marimon Riutort* President de la Fundació Emili Darder* Ja fa més de quinze anys que l’escriptor Damià Huguet va escriure que “no som un poble nascut del no res ni fruit de cap improvisació. Tenim unes fites històriques que ens atorguen una personalitat indiscutible”. I des d’un punt de (...)

Llegeix

JOAN MOLL MARQUÈS

,

Ens enfilam pels tranquils vials de La Bonanova. Ens rep na Guda Thomàs, la seva esposa i ens convida a pujar al pis i repicar fort perquè en Joan comença a tenir problemes per sentir els sons. Però, és veu que en Joan estava atent a la nostra arribada i tot d’una ens rep amb tota amabilitat. Cercam (...)

Llegeix

Lluita per una Menorca verda i sostenible

Menorquins pel Territori* Menorquins pel Territori és un grup de joves illencs que estudiam o treballam fora de casa. La majoria vivim a Barcelona, però les nostres arrels romanen fixes als camps i les terres de Menorca. Estimam l’illa i l’enyoram, i veim amb ràbia i impotència com l’especulació, (...)

Llegeix

La ponència sobre Turisme del Col·lectiu Alternatives

,

Maties Bennasar* Membre del col·lectiu Alternatives* El passat 20 d’octubre tingué lloc la segona sessió de les Jornades de debats per iniciar una reflexió estratègica dins el marc de la recerca i innovació per a la sostenibilitat, organitzades per la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, (...)

Llegeix

PENSAM A LA INVERSA

,

PENSAM A LA INVERSA Carme Verdaguer I Christoph Hafner El més interessant d’haver creat Pep Lemon, és que ens permet pensar a la inversa. Així duim dos anys i mig al mercat local, pensant com NO ho faria la competència i cercant un lloc diferenciat. Pensar a la inversa dins un món (...)

Llegeix

MÉS per Palma homenatja Domingo Morales al Sinofós 2016

Neus Truyol* Regidora de MÉS per Palma* Des de MÉS per Palma vàrem entregar el passat 7 d’octubre els cinquens premis Sinofós, destinats a aquelles organitzacions o entitats que han contribuït a fer de Palma una ciutat millor per als seus ciutadans. L’acte es va fer a la plaça de la Gruta, a El (...)

Llegeix

EMAYA, Preparant el canvi...

,

Imma Mayol Beltran* Gerent d’EMAYA* foto:reunió Consell d’Administració d’EMAYA L’any 2017 serà un any important per la nostra ciutat per començar a visualitzar les polítiques de sostenibilitat aplicades a la gestió dels residus. En aquests moments malauradament costa girar la cara i trobar a tot (...)

Llegeix

Bilderberg, el club de les elits

, ,

Joan Carrero* President de la Fundació S’Olivar* En tractar el Club Bilderberg en un marc de conspiracionisme seria caure en un parany. Els fets -ben reals, tot i que alguns pretenguin presentar als que ens referim a ells, com a persones propenses al fet conspiratiu, són molt més prosaics que (...)

Llegeix

La III Conferència del Partit Comunista de les Illes a Formentera

Artur Parron i Guasch* Coordinador d’Esquerra Unida d’Eivissa i Formentera* Foto :arxiu Pep Vilchez De dreta a esquerra: Toni Vich-Caballito, d’Esporles, Guillem Gayà- El Mestre, Joan Boyeras .Muro, Miquel Rigo, Palma. Darrera Colau Alzina de Capdepera i Francisca Bosch Palma Entre els dies 21 (...)

Llegeix

Aurora Picornell (1912-1937). De la història al símbol(David Ginard i Féron)

,

Maties Garcias* Professor d’EOI* “Lucha por una vida feliz, sin hambre, sin fascismo y sin guerras”, recomanava Aurora Picornell a una jove de Pina, Maria Jordà, que s’havia compromès amb la causa de l’esquerra. Les dues dones no es coneixien personalment, però la jove pinera admirava la que era la (...)

Llegeix

La Inquisició contra l’obra de Ramon Llull

, ,

Pere Joan Planas Mulet* Uns dels aspectes més pocs coneguts de Ramon Llull és la persecució que patí la seva obra per part de la Inquisició. El fet que algunes de les seves obres estassin classificades com herètiques ha frenat el procés de canonització al llarg dels segles. Tota aquesta història (...)

Llegeix

AURORA PICORNELL FEMENIAS (1912-1937)

Josep Traverso* 1r. LA LLUITA MAI NO MOR. Som a l’any 1987, l’Ateneu Popular Aurora Picornell edita un text que porta aquell títol, la seva autora és Francisca Bosch, hi ha una introducció de l’escriptor Miquel López Crespí, l’edició és bilingüe i apareix com adreça d’impremta el carrer Lluís Martí (...)

Llegeix

Documents adjunts