L’Altra Mirada 56 | desembre 2016

EL GOVERN MÉS RANCI DE LA DEMOCRÀCIA

David Abril Hervás* Co-coordinador de MÉS per Mallorca* Un any després de la primera convocatòria d’eleccions, ja hi ha govern a Espanya. Els «mercats» estan contents, sobretot de què aquest govern sigui novament del PP, que C’s li doni suport, i que el PSOE l’acompanyi, com ja s’ha vist amb les (...)

Llegeix

Crisi del règim polític espanyol

Antoni Alorda i Vilarrubias* President de la Comissió de Medi Ambient* Quan el PSOE decideix que el seu principal nord polític deixa de ser que la dreta no governi, trasbalsa el sistema del turnisme bipartidista que ha caracteritzat la neo-restauració borbònica. Que la Presidència fos cosa de dos (...)

Llegeix

Quan l’esquerra fa de dreta, guanya Trump

,

Pere Sampol Mas* Director de la Fundació Emili Darder* S’ha atribuït la victòria de Trump al votant blanc conservador i racista. Tot i ser veritat, aquest segment de votants no és suficient per guanyar unes eleccions presidencials. La realitat és que molts dels votants tradicionals dels demòcrates (...)

Llegeix

Ara que fa 10 anys

Les autovies d’Eivissa* Fanny Tur Riera* Foto: Comissió d’Investigació del Parlament de les Illes Balears* Ja han passat deu anys de la major mobilització que han vist les Illes Balears en la seua història recent. No exageram si deim que Eivissa va estar en estat d’excepció durant uns mesos: la (...)

Llegeix

Assemblea de Dació de comptes de MÉS

, , , ,

Resolució* L’auditori de Ses Cases des Mestres de Santa Maria va ésser l’escenari de celebració de la primera assemblea de dació de comptes dels càrrecs de MÉS per Mallorca al Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i Parlament, el dissabte 12 de novembre. L’acte, que va comptar amb la (...)

Llegeix

Viure juntes per a viure millor

,

Un projecte d’habitatge col·laboratiu a Mallorca* Josep R Balanzat * jrbalanzat@hotmail.com* Ja fa molts d’anys que a Estats Units i al nord d’Europa grups de gent major es varen ajuntar per decidir conjuntament com havien de viure la seva etapa de jubilació. No volien dependre dels familiars, ni (...)

Llegeix

Refent Felanitx

,

Antoni Ramis Caldentey* Soci i voluntari del GOB i membre del Secretariat de Les Fundacions* Congrés “Felanitx, com el veus”* Entitats organitzadores: Federació d’Associacions de Veïns de Felanitx, Agrupació Abeniara,Amics dels Closos de Can Gaià (Amalia Salas), Ateneu (...)

Llegeix

XVI Simposi XRB:

,

Els costos d’una no Renda Bàsica Incondicional* Rafael Borràs Ensenyat* ’Per saber cal prendre posició. No és un gest senzill’ [9]* Si mal no record, dels setze simposis que la Xarxa Renda Bàsica (XRB) ha organitzat des de la seva constitució l’any 2001 a Barcelona, quatre han estat a Euzkadi i un (...)

Llegeix

LES MOBILITZACIONS CONTRA LA LOMCE

Biel Caldentey* Secretari de relacions intersindicals. Membre de l’executiva de l’STEI Intersindical. * Maria Antònia Font* Secretària de Normalització Lingüística de STEI Intersindical * Des de l’avantprojecte de Llei orgànica de la millora de la qualitat educativa proposada pel govern de Mariano (...)

Llegeix

Pacte de Batles i Batlesses: una eina imprescindible per lluitar contra el canvi climàtic

Joan Manera Jaume* Director insular de Cooperació Local i Caça i regidor de MÉS per Andratx* Mentiríem si a dia d’avui diguéssim que el canvi climàtic és un tema que no preocupa a la ciutadania i als governants de tot el planeta. Nota d’això en són l’Acord de París contra el canvi climàtic al qual (...)

Llegeix

D’Aurora Picornell al cant de l’Ave Verum

,

Bartomeu Garí Salleras* Historiador* Dia 5 de gener de 1978, el migdia es va organitzar un acte del Partit Comunista d’Espanya al Teatre Balear de Palma; el capvespre, una bona part dels assistents es desplaçaren a La Creu de Porreres, per celebrar un dels primers actes d’homenatge, sinó el (...)

Llegeix

CRISI A EUROPA; QUINA CRISI?

Sergio Barciela- Francisco Aperador * Cáritas Española (Equipo Migraciones)* Crisi humanitària en el Mediterrani? Quina crisi? Per ventura, hi ha una altra crisi a més de l’econòmica i la social a tot el Continent Europeu? Efectivament, ens ve molt denou, és precís manifestar que ens referim als (...)

Llegeix

DAMIÀ PONS i PONS

,

Biel Pèrez i Pep Valero* Ens trobam amb en Damià, un home de paraula fàcil i clara, a la seu del Partit Socialista de Mallorca (PSM). És un dels llocs on millor podríem emmarcar aquesta entrevista. També podríem fer-ho a Campanet. Just aquests llocs ja ens diuen molt del seu tarannà. També podríem (...)

Llegeix

Estat actual de la innovació i investigació a Balears

Josep Lluís Pons* Director general de Recerca i innovació* Avui encara, el sistema de ciència i tecnologia de Balears es troba baix l’impacte d’una crisi econòmica global i local desplegada en diverses fases des de fa més de 6 anys. Des de la primavera del 2010 la crisi es va agreujar a la Unió (...)

Llegeix

Construir una estratègia econòmica de comunitat

,

Josep Valero * De la Fundació Ateneu Pere Mascaró i membre del col·lectiu Alternatives* El passat 22 de novembre acabà la tercera i darrera sessió de les Jornades de debat per a iniciar un reflexió estratègica en el marc de la recerca i la innovació per a la sostenibilitat: La necessitat d’un pacte. (...)

Llegeix

Aniversaris cooperatius

,

Malena Riudavets* Federació de Cooperatives de les Illes Balears* El passat mes d’octubre, Palma va ser la ciutat amfitriona que va acollir l’acte d’aniversari dels trenta anys de COCETA (Confederació Espanyola de Cooperatives de Treball Associat) i els cinquanta anys de la cooperativa (...)

Llegeix

Objectiu : A Palma, pobresa ZERO

,

Miquel Àngel Contreras* Grup municipal MÉS per Palma* No fa gaire que s’anuncià com s’estructuraran els pressupostos del 2017 a l’Ajuntament de Palma. Una de les principals qüestions a destacar és que la partida de l’àrea de Benestar i Drets Socials, encapçalada per Mercè Borràs, augmenta un 8%. Un (...)

Llegeix

Un altre trist novembre a Palestina

, ,

J. Jesús Camargo* Doctor en Filosofia per la UIB* Novembre sempre és un mes trist a Palestina. Edward W. Said sempre ho recordava. Amb ràbia, dolor i tristesa els records segueixen passant pels cors dels palestins. Aquest novembre de 2016 es compleixen 99 anys de la Declaració de Balfour, és a (...)

Llegeix

Gràcies a la derrota de Hillary, encara hi ha temps!

Joan Carrero Saralegui* President de la Fundació S’Olivar * Fa tan sols uns dies, Julian Assange va afirmar amb ple coneixement de causa - són mes de 30.000 els últims correus de o sobre Hillary Clinton publicats per WikiLeaks: ’Els bancs, les agències d’intel·ligència, les empreses (...)

Llegeix

La Cuba que jo he vist, avui

, , , , ,

Guillem Solivelles i Reynés* Pilot de Línies Aèries* En arribar a Cuba, si no és la primera vegada,un cert canvi es comença a notar en arribar a l’aeroport. Més simpàtics, més tolerància, més fluïdesa. Si és la primera vegada notes més voluntat de control que en altres aeroports, però la cosa no va (...)

Llegeix

La minyonia d’un infant sirià

,

Miquel Àngel Llauger* Escriptor i professor* Riad Sattouf és allò que en diuen un artista polifacètic, i ha excel·lit tant en la seva faceta de dibuixant com en la de director de cinema. Durant anys, va ser reticent a fer servir la seva pròpia biografia com a punt de partida per a les seves (...)

Llegeix

Miquel Àngel Llauger

,

Zooscòpia* Maties Garcias* Professor d’EOI* Amb versos plens d’enginy, el poeta i traductor Miquel Àngel Llauger ens regala una divertida visió versificada del món animal. Com tots els bestiaris clàssics, però, aquest també és una punyent visió sobre les dèries i les tares dels humans. Zooscòpia –una (...)

Llegeix

Conversaciones sobre Palestina

,

Josep Traverso* La franja de Gaza és, segurament, la presó a l’aire lliure més gran del planeta. Un dels llocs on els palestins sofreixen de forma constant la destrucció dels seus habitatges, dels hospitals o de les fonts d’aigua. Tancats, gairebé sense escapatòria, són anihilats per “l’exèrcit més (...)

Llegeix

Documents adjunts