Aniversaris cooperatius

Malena Riudavets*

Federació de Cooperatives de les Illes Balears*

El passat mes d’octubre, Palma va ser la ciutat amfitriona que va acollir l’acte d’aniversari dels trenta anys de COCETA (Confederació Espanyola de Cooperatives de Treball Associat) i els cinquanta anys de la cooperativa d’ensenyament CIDE.

Complir anys en una empresa o organització és parlar dels valors de lleialtat, empatia, persistència i integritat. Només així es pot conservar una relació de trenta o cinquanta anys amb la frescor i les il·lusions del primer dia.

lMalena Riudavets Presidenta de la Cooperativa i Joan Perelló director del col·legi Foto: Ultima Hora

COCETA és l’organització empresarial de les cooperatives de treball a Espanya, que representa els interessos de més de 17.000 empreses, amb més de 250.000 ocupacions directes, sent l’única organització de l’Economia Social que ostenta el més alt nivell de representació en els àmbits internacional, europeu i estatal.

L’evolució del cooperativisme a Espanya ve demostrant la seva capacitat per crear i mantenir ocupació i generar riquesa compartida, d’una manera equitativa i responsable fins i tot en difícils escenaris econòmics. Quan parlem de cooperatives, més concretament de les de treball, estem referint-nos a un model d’empresa en el qual la persona és la prioritat. Les cooperatives de treball neixen per donar treball a les persones que la constitueixen.

Aquesta és la raó de ser en l’existència d’una organització que durant trenta anys ha sabut conciliar les diferents sensibilitats de les diferents organitzacions autonòmiques que la componen, accedint als més alts llocs de l’Economia Social a Espanya i Europa i del cooperativisme en l’àmbit internacional i europeu.

Amb aquest mateix sentit, les cooperatives d’ensenyament, són un model que planteja una oferta educativa diferent, basada en la idea de col·laboració i de millora de la qualitat de l’ensenyament, ja que els professionals que treballen en elles estan fermament compromesos amb el seu treball a causa de la seva doble condició de treballador i soci de la societat cooperativa.

Són centres de titularitat privada que, a causa del seu esperit cooperativista, treballen sota uns principis diferents, amb un marcat ànim de servei públic on prevalen els valors educatius sobre els estrictament econòmics. Creuen a l’educació com la millor inversió per al nostre futur.

En l’àmbit d’aquestes cooperatives d’ensenyament, l’actitud dels cooperativistes, el seu entusiasme, compromís i ideals educatius són imprescindibles per al bon funcionament i la consecució dels objectius previstos. La cooperativa és la millor fórmula per a l’ensenyament, ja que no es limita a impartir coneixements, sinó que forma persones i a més, permet més implicació i compromís professional.

Això van haver de pensar els fundadors de la cooperativa d’ensenyament CIDE, la més antiga d’Espanya, quan fa 50 anys observaven els terrenys als afores de Palma on anaven a construir un col·legi pioner i completament innovador per a l’època. Van apostar pel seu projecte, per la seva il·lusió. Una aposta que va posar sobradament a prova el nivell de confiança i compromís del conjunt dels fundadors de la cooperativa entre ells mateixos i en relació amb el projecte.

Actualment és un col·legi cooperatiu concertat que compleix amb els continguts curriculars, però ho complementen amb un ideari que fomenta la formació dels alumnes perquè sàpiguen enfrontar-se a les dificultats que es trobaran en el seu moment, cada dia. Realitzen una actualització permanent de tots els coneixements i un aprenentatge de la convivència en un marc de respecte als valors humans, potenciant el treball en equip i la col·laboració mútua amb metodologies didàctiques innovadores com l’aprenentatge cooperatiu.

És clar que complir anys és una cosa digna de celebrar-se per a qualsevol institució, Màximes si ho és d’un àmbit tan vital i determinant per al futur de la societat, com el del cooperativisme i l’economia social. Molts d’anys CIDE, molts d’anys COCETA!

Documents adjunts