Assemblea de Dació de comptes de MÉS

Resolució*

L’auditori de Ses Cases des Mestres de Santa Maria va ésser l’escenari de celebració de la primera assemblea de dació de comptes dels càrrecs de MÉS per Mallorca al Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i Parlament, el dissabte 12 de novembre. L’acte, que va comptar amb la participació d’un centenar de persones, serví per exposar a militants i simpatitzants les polítiques dutes a terme durant aquests primers 18 mesos de legislatura a les institucions de la nostra comunitat autònoma.

Foto: Càrrecs públics de MÉS al Consell de Mallorca, Govern de les Illes Balears i el Parlament, a l’Assemblea de Santa Maria.

Durant l’assemblea, els militants i simpatitzants de MÉS per Mallorca han demanar als membres dels equips de govern del Consell de Mallorca i Govern de les Illes Balears, així com també als diputats i diputades de la formació al Parlament, un total de 30 qüestions relacionades amb la gestió a les àrees d’agricultura, territori, cultura, sanitat, turisme, mobilitat, igualtat, educació, hisenda i esports. Us traslladem la Resolució aprovada per unanimitat al final de la mateixa:

Un fantasma recorre Europa, un fantasma liberal, xenòfob, racista, ultranacionalista: des del FPÖ austríac al FN francès, passant pel AfD alemany i el Brèxit britànic, van guanyant terrenys partits i tesis que suposen un perill a la convivència en els respectius territoris i en el conjunt del continent i del món. La recent victòria de Donald Trump a les presidencials dels EUA és una passa més en aquest sentit.

L’esquerra tradicional, la socialdemocràcia institucionalitzada, pateix una crisi que li impedeix plantar cara a l’auge d’aquesta extrema dreta i s’està convertint en un simple puntal dels partits de la dreta i del centredreta: és el cas de l’SPD alemany o del PSOE espanyol. En aquest darrer cas, és especialment dramàtica l’actuació dels socialistes mesetaris el passat mes d’octubre, perquè tenien la possibilitat d’oferir una alternativa que passàs per l’acceptació de la pluralitat de l’esquerra i de l’Estat; l’abstenció del PSOE a Rajoy i el seu programa, possibilitant el govern del PP, és una errada històrica que no fa sinó aprofundir i agreujar la crisi de la socialdemocràcia.

Des de MÉS per Mallorca ja vàrem aplaudir la decisió dels diputats del PSIB-PSOE al Congrés de rompre la disciplina de vot del seu grup i votar en contra de la investidura de Rajoy. Vénen temps complicats, i demanam als diputats del PSIB-PSOE que mantinguin aquesta coherència i independència a cada votació, molt especialment en allò que afecta les Illes Balears i de forma molt especial al seu finançament.

MÉS per Mallorca deixa clar, idò, que el compromís amb els diferents acords signats amb el PSIB-PSOE, Podemos, MÉS per Menorca i Gent per Formentera segueixen més vigents que mai. Els governs d’esquerres a quasi la totalitat de les institucions de les Illes Balears són una excepció que hem de conservar i potenciar: per això hem proposat i proposarem blindar i aprofundir en aquests acords i convertir les nostres institucions en espai de resistència i lluita.

Cal fer polítiques encara més transformadores, que trenquin amb l’hegemonia cultural de la dreta, que demostrin que hi ha una alternativa no només de gestió sinó de model. Les dificultats administratives, pressupostàries, competencials i legals són moltes, però cal posar en tensió al màxim les estructures fetes en contra de la gent.

També cal defensar al màxim el nostre autogovern, per a no deixar en mans del PP més reaccionari i del PSOE més claudicant allò que podem decidir nosaltres en favor de la ciutadania.

Hem d’exigir la transferència i l’assumpció immediata de totes les competències de l’Estat a les Illes Balears, i hem de demandar totes aquelles que calguin per a què les nostres institucions puguin esdevenir un veritable motor de canvi de model, un far en la foscor ultraconservadora, neoliberal i depredadora que ens rodeja.

També reiteram l’exigència d’un nou model de finançament, que durem a terme amb tota la contundència des de les institucions de les Illes Balears; aquest nou model finançament ha de ser holístic i incloure el criteri d’ordinalitat, un nou REB i les inversions estatutàries pendents però sense perdre de vista el veritable objectiu, que és la completa sobirania fiscal i financera, fita que no podem situar a la llunyania.

Les nostres institucions han de ser, en aquesta lluita transformadora, un bastió de l’exemplaritat. Per això també hem d’incloure en el blindatge i aprofundiment dels acords una millor coordinació i assumpció de responsabilitats entre tots els seus membres.

Documents adjunts

  • Assemblea de Daci (OpenDocument Text – 131.7 kB)

    Version OOo Writer de cet article