Pacte de Batles i Batlesses: una eina imprescindible per lluitar contra el canvi climàtic

Joan Manera Jaume*

Director insular de Cooperació Local i Caça i regidor de MÉS per Andratx*

Mentiríem si a dia d’avui diguéssim que el canvi climàtic és un tema que no preocupa a la ciutadania i als governants de tot el planeta. Nota d’això en són l’Acord de París contra el canvi climàtic al qual arribaren 195 països, pràcticament tots els governs de tot el món, o la XXII Cimera del Clima (COP22) que s’està celebrant durant aquests dies a Marràqueix, al Marroc, i que té com a tema principals els efectes d’aquest greu problema que pateix el nostre planeta.

Pel que fa a les Illes Balears, tenim al nostre abast una eina bàsica i imprescindible per lluitar contra el canvi climàtic i pal·liar així els seus efectes: el Pacte de Batles i Batlesses. Pels que no sabeu que és, es tracta d’una iniciativa sorgida el 2008 amb què regula les accions que s’han de dur a terme a nivell local per tal de reduir, com a mínim, un 20% de les emissions de CO2 de cara a l’any 2020.

A Mallorca la pràctica totalitat dels municipis ja hi estan adherits. De moment, 46 dels 53 ajuntaments de la nostra illa ja han aprovat la seva adhesió a la declaració dels principis que pretenen encoratjar la participació de pobles i ciutats a l’hora d’augmentar l’ús d’energia renovable, per tal d’anar reduint els gasos d’efecte hivernacle.

Sense perdre de vista l’horitzó i la lluita contra el canvi climàtic feim feina des del Consell de Mallorca, i més concretament des del Departament de Desenvolupament Local. Durant aquest 2016 hem invertit un total de 21,6 milions d’euros als municipis de Mallorca que potencien aquesta dura lluita contra les emissions de CO2. D’aquests, 1,6 milions es destinen a la compra de vehicles cent per cent elèctrics, i altres 20 a inversions que serveixen per reduir la despesa energètica dels municipis.

Per molt petit que sigui el municipi, molta és l’aportació que aquest pot fer a l’hora de lluitar contra el canvi climàtic. Tres són les raons per les quals els municipis s’han adherit al Pacte de Batles i Batlesses:

La primera, per responsabilitat amb les generacions presents i futures davant els reptes que planteja el canvi climàtic. En segon lloc, per necessitat i economia ja que les despeses en matèria energètica són cada vegada més creixents i suposen un repte per al desenvolupament econòmic local, al mateix temps que graven cada vegada més els comptes locals. I finalment i en tercer lloc, per una qüestió d’oportunitat ja que el finançament europeu, fins al 2020, té entre els objectius prioritaris la millora de l’eficiència energètica.

En aquest darrer apartat és on es troba la primera oportunitat en què els ajuntaments tenen línia directa amb la Unió Europea, organisme encarregat de coordinar el Pacte de Batles i Batlesses, és a dir, una oportunitat única per transmetre les seves necessitats i obtenir finançament directe per dur-les a terme.

Documents adjunts