Refent Felanitx

Antoni Ramis Caldentey*

Soci i voluntari del GOB i membre del Secretariat de Les Fundacions*

Congrés “Felanitx, com el veus”*

Entitats organitzadores: Federació d’Associacions de Veïns de Felanitx, Agrupació Abeniara,Amics dels Closos de Can Gaià (Amalia Salas), Ateneu deFelanitx,Felanitx per la igualtat, Setmanari Felanitx, Obra Cultural Balear i Es Puput Cultural.

Els passats dies 31 d’octubre i 1 de novembre, organitzat per les entitats indicades, va tenir lloc, a Felanitx, el congrés “Felanitx, com el veus?” L’objectiu d’aquest Congrés és reflexionar sobre Felanitx, passat, present i futur, per a des dels seus punts forts i les seves àrees de millora, planificar i refer un Felanitx millor. No basta “repensar” Felanitx per a fixar-nos en les seves qualitats passades perdudes, en el seu esplendor, ni per a lamentar les perdudes sofertes (una de les ponències parlava sobre el “dol” ocasionat per la consciència de les mateixes). El que interessa és, reflexionant sobre el Felanitx passat i present (el Felanitx que veiem), els seus valors i defectes o problemes, i posar les bases, i les accions corresponents, per fer el Felanitx que volem.

El Congrés, que va tenir lloc a la Casa de Cultura ubicada a la Plaça de la Font de Santa Margalida, va començar el dilluns 31 d’octubre a les 18.30 hores amb l’acreditació dels ponents, moment que es va aprofitar pels reencontres de vells amics i amigues felanitxers, ben estimats però poc freqüentats. Immediatament Joan Mestre Ramis, president de la federació d’associacions de veïns de Felanitx, va fer la presentació institucional del Congrés i va donar pas a la conferència inaugural “Felanitx, tanmateix. Reflexió de tot plegat” (“Existeix encara, realment, Felanitx?”) a càrrec d’Andreu Manresa, director d’IB3, un felanitxer enamorat de Felanitx, estudiós del seu poble i autor de vàries publicacions felanitxeres.

A continuació es va passar a la presentació del projecte ’De les arrels cap al futur’ d’Àngels Cerro, Aina Puig, Judit Duaigües i Joan Aznar, vídeo estrenat a la passada Nitx de l’Art. Amb aquesta presentació va concloure la jornada del dilluns 31 d’octubre.

La segona jornada, dimarts 1 de novembre, va començar, conduit per Amàlia Salas (membre de l’organització), amb la presentació de les ponències:

Foto: Toni Ramis exposant la seva ponència.

1 Felanitx vist a través dels records d’Antoni Ramis Caldentey.

2 Felanitx de fa uns quants anys d’Àngels Pascual de Sants llegida per Llum Mestre.

3 Resum de cartes al director al Setmanari Felanitx d’Antoni Vicenç Massot, Director.

4 Es dol de Felanitx de Maria Mascaró.

5 Mou-te amb cap. Participació dels nins/es al Congrés Cívic, Ajuntament Felanitx. Treball presentat per Xisco Coll i realitzat per ell i varis treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Felanitx. En aquest cas s’ha donat veu als nins i nines en el congrés “Felanitx, Com ho veus?”on contestaven a les preguntes què millorarien de Felanitx i què estimen del municipi, entre d’altres.

6 Felanitx per la igualtat enfront les desigualtats entre dones i homes, presentada per Carme Vidal en representació de Felanitx per la Igualtat.

7 Model d’Oci, presentada per Llorenç Pocoví Rigo en representació de la Comissió Festes Alternatives de Felanitx.

8 Per una acció cultural felanitxera auto-centrada de Bartomeu Mestre.

9 Façanes del terme de Felanitx de Fulgencio Vera Dávilla.

10 Felanitx, turístic i cultural d’Antoni Martorell.

11 Restauració del centre d’Antoni Martorell.

12 L’aplicació de la Llei de Patrimoni a Felanitx, presentada per Amàlia Salas, d’Amics dels Closos de Can Gaià.

13 Felanitx centra’t. Propostes per a una visió urbana de conjunt de Pere Bennàssat

14 Indrets model de planificació i participació ciutadana d’Andreu Bennàssar

15 Quina mobilitat és possible a Felanitx? de Margalida Rosselló Pons, antiga coordinadora de Els Verds i Consellera de Medi Ambient.

16 Es Port – Es Port de Felanitx – Portocolom de Pedro Soler Bordoy (que va venir ex-profés de Galícia per al Congrés)

17 Salvem Portocolom, presentada per Miquel Àngel Lobo de la Plataforma Salvem Portocolom.

18 Portocolom de Pep Mesquida

Al mig dia es va fer un descans per a anar a dinar al Restaurant L’Estació del Passeig Vell (Ramon Llull) just veïnat de Can Ramis on vàrem anar a dinar i debatre en animat col·loqui, pràcticament la totalitat de membres de l’organització i ponents i assistents del Congrés.

L’horabaixa es va reprendre el programa. En primer lloc Joan Mestre va presentar la seva ponència com a president de la Federació d’Associacions de Veïns de Felanitx, Pere Estelrich el seu projecte de fer una Viquipèdia de Felanitx o una Felanitxpèdia i es varen llegir unes gloses de Rafel Roig:

19 Felanitx sense rumb de Joan Mestre Ramis, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Felanitx 

20 Una Felanitxpèdia? Per què no? de Pere Estelrich

21 Gloses de Rafel Roig

Es va concloure el Congrés amb una assemblea ciutadana entre la totalitat dels assistents, a la qual va assistir (es va seure en el públic) el batle de Felanitx, Joan Xamena de MÉS, qui va contestar a totes les crítiques i peticions que li varen fer com a màxima autoritat i responsabilitat del poble.

Els organitzadors, del conjunt d’intervencions, trauran les corresponents conclusions (jo n’avançaré algunes), fan comptes fer una publicació que, presumiblement, veurà la llum a mitjans de l’any que ve i, presumiblement també (proposta que va sortir a l’Assemblea), constituiran, entre totes les entitats organitzadores, altres que es vulguin sumar, i ponents i persones intervinents, una Plataforma o Assemblea permanent “Felanitx”, amb el mateix objectiu del Congrés per a tractar, permanentment, els temes i problemes de Felanitx i fer propostes de millora. Temes, problemes i propostes que es podran sintetitzar anualment en un congrés com el que acabam de viure.

Conclusions més repetides:

1 És important que els felanitxers deixem de fer autocomplaença sobre les figures excel·lents personals i patrimonials del passat i ens dediquem a millorar el present cara al futur més immediat i mediat.

2 Per a millorar Felanitx és important recuperar les característiques identitàries perdudes i mantenir les que encara tenim.

3 És important recuperar el tren (ponència de Margalida Rosselló, amplament assentida).

4 És important recuperar el litoral de Es Port per a la ciutadania, especialment el passeig Miquel Massutí, durant segles de tot el poble i des de fa poc privatitzat en benefici de membres i votants del partit popular, els socis del Club Nàutic (no confondre “del poble” amb del partit “popular” que ve a ser diametralment el contrari).

5 És important reconèixer com autèntics felanitxers als nous felanitxers i aprofitar les seves potencialitats, així com reconèixer i respectar la igualtat entre homes i dones i tenir en compte els felanitxers i felanitxeres més joves.

6 És important tenir un Felanitx net i atractiu tant pels propis felanitxers com per als visitants tant si són d’altres llocs de Mallorca, altres Illes, Península o estranger.

Documents adjunts

  • Refent Felanitx (OpenDocument Text – 481.7 kB)

    Version OOo Writer de cet article