Margalida Castells

Mallorca a la cuina. Receptes tradicionals per fer en família*

Maties Garcias*

De llibres, n’hi ha de moltes castes. D’escriptors i de lectors, també. Afortunadament. Al cap i a la fi, aquesta diversitat creativa i receptiva és intrínseca al fenomen que anomenam cultura. Per sort. I d’aquesta pluralitat, aquí, n’anam donant, mensualment, un tast.

¿I quina millor espipellada, per acabar un any i començar-ne un altre, no podríem oferir sinó la que ens permet assaborir un bon llibre de cuina, com és el que ara ressenyam?: Mallorca a la cuina. Receptes tradicionals per fer en família, de la cuinera, pastissera i promotora cultural Margalida Castells.

L’obra és senzilla, però suculenta; el llibre és exhaustiu, però mengívol; l’aplec té finalitat didàctica, però és llegívol; l’edició és rigorosa, però bella. Mallorca a la cuina desprèn bones aromes. Els ingredients hi estan ben triats. El procés de creació està elaborat fins al punt just. La presentació final és acurada. A Mallorca a la cuina, s’hi detecta honestedat en el plantejament.

El llibre fa part d’un projecte ample i necessari per a tota la nostra cultura: ordenar i transmetre allò que som –que és allò que sabem fer– a un públic ample i als lectors de bona fe. A un públic familiar, diuen les promotores, per remarcar la voluntat de transmissió d’una generació a una altra.

Souvenir Edicions, d’uns anys ençà, ha impulsat activitats, ha editat jocs, llibres i postals, ha donat a conèixer el paisatge urbà de Palma i el seu rerefons històric i cultural... Fa un any, va publicar el receptari de pans, postres i llepolies titulat Mallorca al forn. Pans i dolços tradicionals, amb text de Lluïsa Calafat i Margalida Castells i amb il·lustracions de Mar Oliver.

Ara, gairebé el mateix equip obre perspectiva culinària i ens proposa conèixer una vintena de plats per poder preparar-los a casa. Hi trobam les receptes de les albergínies farcides, l’arròs brut, els escaldums, l’escudella fresca, la fava parada, la llampuga amb pebres, les sopes, el tumbet, el pancuit, el llom amb col, el pa amb oli, la llengua en tàperes... Una representació ampla i diversa de la cuina i “el que hem menjat”, per dir-ho manllevant els mots de Pla. I tot això preparat, trempat, enfornat, confitat, cuinat i servit amb el punt just de senzillesa i amb l’adequada sensibilitat que permetran el lector de
gaudir-ne amistosament i en família. Bon profit.

Margalida Castells. Il·lustracions i disseny de Mar Oliver. Mallorca a la cuina. Receptes tradicionals per fer en família. Palma: Souvenir Edicions, 2016.

Documents adjunts