L’Altra Mirada 58 | febrer 2017


Editorial.

,

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* Quan va caure el mur de Berlín molts d’ingenus varen pensar que els murs, l’OTAN, les guerres....havien passat a la història. Un parell mallorquí de dècades després queda meridianament clar que el final del mur de Berlín no suposava el començament (...)

Llegeix

Refugiats a Europa, una ferida oberta

,

Fina Santiago* Consellera de Serveis Socials i Cooperació * Govern de les Illes Balears L’origen dels refugiats que demanen asil a Europa se situa en tres regions: Balcans i Europa de l’Est (Kosovo, Albània, Sèrbia, Rússia), Orient Mitjà (Síria, Iraq, Afganistan), i Àfrica subsahariana (Eritrea, (...)

Llegeix

El Pacte Nacional pel Referèndum: Tornar enrere o anar endavant

Jaume Bosch* Exdiputat d’ICV al Parlament de Catalunya* Foto Pacte Nacional pel Referèndum, reunió 23 de desembre 2016 -Gencat El dia 23 de desembre de l’any passat les entitats que fins llavors havien format part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir prenien la decisió de constituir el Pacte (...)

Llegeix

Comunicat

,

Davant la impossibilitat pel mal temps de realitzar la bicifestació, i anar com a grup en el trajecte de la bicicletada del dia de Sant Sebastià de Palma, la plataforma convocà als mitjans de comunicació en els arcs de la Plaça Major, per fer entrega del comunicat que seguidament reproduïm amb un (...)

Llegeix

80 anys de l’assassinat de n’Aurora Picornell i les roges del Molinar

Lila Thomàs i Andreu* Consell de les Fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró* El 5 de gener de 1937 moriren assassinades al cementiri de Porreres, n’Aurora Picornell Femenias amb les nomenades Roges d’Es Molinar, na Catalina Flaquer i les seves filles n’Antònia Pascual i Maria Pascual (...)

Llegeix

Un quart de segle (llarg) dels Verds

Miquel Àngel Llauger* Aquesta tardor passada s’han complert els vint-i-cinc anys d’ençà que es varen constituir formalment Els Verds de les Illes Balears. L’aniversari pot ser un bon pretext per fer una mirada enrere, sempre que tenguem present que l’acte del naixement administratiu marca un punt (...)

Llegeix

ROSA CURSACH SALAS

, ,

El feminisme és la noció radical de què les dones som persones Biel Pérez i Pep Valero* La sensibilitat de les nostres administracions públiques no ha seguit una línia de millora continuada a favor dels drets de les dones. Amb l’excusa de la crisi ha patit un dels sectors que sempre rep: la dona. Na (...)

Llegeix

El GOB Menorca fa enguany 40 anys

Cristòfol Mascaró* Coordinador insular del GOB a Menorca* El GOB va néixer l’any 1973 a Mallorca, on el van crear un grup d’amants de l’observació dels ocells. En aquella època es vivia una explosió urbanística. Contínuament es posaven en marxa noves urbanitzacions turístiques que significaven la (...)

Llegeix

SOBRE EL SINDICALISME A LES ILLES BALEARS

Maties Bennàssar* Amb aquest títol, les Fundacions Ateneu Pere Mascaró i Emili Darder, presentaran el dijous 16 de febrer a les 19’00h a l’Arxiu del Regne de Mallorca, una breu publicació que ha treballat el grup de debat sobre el futur del sindicalisme de les esmentades Fundacions. L’objectiu del (...)

Llegeix

Teixint la xarxa

Joan Ribas * Tinent d’Alcalde de L’ Ajuntament d’Eivissa* a Benestar Social, Cooperació al Desenvolupament i Nova Ciutadania* Foto: Noudiari Joan Ribas en roda de premsa A la ciutat d’Eivissa hi ha una excessiva dependència de les ONG (religioses o no) a l’hora d’oferir una correcta atenció (...)

Llegeix

CRÒNICA DELS PREMIS CIUTAT DE PALMA

Miquel Àngel Contreras* Grup municipal MÉS per Palma* Un any més, el Teatre Principal de Palma es vestia de gala per l’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Palma. Una edició que ha comptat amb l’entrega dels set guardons convocats, entre ells el de música i el de teatre, tots dos novetats (...)

Llegeix

Els orígens històrics del gihadisme i d’Estat Islàmic

Sebastià Lliteres Lliteres* Historiador* Repassarem en aquest article les causes del sorgiment de grups com Al-Qaida o Estat Islàmic, tot repassant la història recent de l’Orient Mitjà. Acabada la Primera Guerra Mundial, britànics i francesos es repartiren els territoris del que quedava de (...)

Llegeix

Pregó a Almacén de Salazones 31 de desembre 2016

,

Manel V Domènech Bestard* Palmesanos de Mallorca y españoles todos nos hemos reunido aquí... corten ! Meam, tornem a començar Me llena de orrrgullo y satisfacción en unas fechas tan señaladas... corten ! Torna m’hi tornei... Aquests de Almacén de Salazones es dediquen, entre altres coses, al (...)

Llegeix

La telefonada tan temuda o: Immigració i males notícies

,

Mahécor Mbengue * Professor de Literatura Francesa* Quan arriba una mala notícia ningú pensa a donar-te beure Marcel Pagnol Artista, cineasta i escriptor francès (1895 - 1974) En aquest món modern, generalment, les bones notícies es donen per telèfon i les males per correu electrònic, va dir (...)

Llegeix

Somnis compartits, la identitat mallorquina a debat

, , ,

Joan Pau Jordà, Joan Colom, Gabriel Mayol* És necessari fer un llibre sobre la identitat avui en dia? I sobre la identitat dels mallorquins? Ha canviat aquesta identitat i la interpretació que s’ha feta sobre la mateixa en els darrers trenta anys? Aquestes eren unes de les moltes preguntes que (...)

Llegeix

Miquela Sacarès Vivat Ars Lulliana. Ramon Llull i la seva iconografia

, ,

MatiesGarcias* Professor d’EOI* Fruit d’una tesi doctoral llegida amb èxit a la Universitat Autònoma de Barcelona el 2014, la historiadora de l’art Miquela Sacarès Taberner presenta una obra monumental, rigorosa i bellament editada amb profusió d’il·lustracions: Vivat Ars Lulliana. Ramon Llull i la (...)

Llegeix

Una pinzellada sobre 40 anys de Coral Universitària / Coral Universitat de les Illes Balears (CUIB)

,

Joan Company* Director fundador de la CUIB* Ara fa quaranta anys que un grapat d’estudiants i de professors ens reunírem durant el curs 1976-77 a la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici de Son Malferit) i em proposaren de reunir-nos un pic per setmana i practicar el cant coral. (...)

Llegeix

2017

Pep Traverso* “Jo crec que els morts són amb nosaltres” John Berger Malament ha començat l’any, hem perdut un dels grans, John Berger, escriptor, pintor, assagista, poeta, guionista, crític d’art. Les vegades que m’he apropat a les seves obres -massa poques- he sortit impressionat, transformat. (...)

Llegeix

Documents adjunts