L’Altra Mirada 59 | març 2017


La corrupció i l’autoritarisme, dues cares de la mateixa moneda

Miquel Rosselló* President de la Fundació Ateneu Pere Mascaró* La nostra democràcia està malalta i la corrupció generalitzada que patim n’és un símptoma evident. Entre els múltiples casos que fa anys han anat apareixent als ulls de l’opinió pública, molts dels quals viuen ara moments importants i (...)

Llegeix

Eivissa: les autopistes més cares del món

,

David Abril Hervás* Portaveu del grup parlamentari MÉS per Mallorca* Parlament de les Illes Balears El 2013 la Comissió Europea va estirar les orelles al Regne d’Espanya per tenir el preu de construcció d’autopistes més car de tot el vell continent: entre 2 i 5 milions d’euros el quilòmetre. Els (...)

Llegeix

Nou Pla (i nou impuls) al transport públic en autobús a Mallorca

,

Antoni Verger* El transport públic en autobús ha estat històricament el gran oblidat de les polítiques públiques a Mallorca. Els pobles per on passa el tren, al corredor Palma-Inca, han tengut sempre un servei de gestió pública mínimament eficaç i a preu assequible. En canvi, la resta de Mallorca, (...)

Llegeix

La Plataforma contra el TTIP explica al Govern els perills del CETA per l’economia de Balears

Els representants de la Plataforma s’han reunit amb alts càrrecs del Govern per recordar que l’acord amb Canadà suposa també una amenaça per la salut, el medi ambient i la capacitat de decisió democràtica. Palma, 10 de febrer de 2017 La Unió Europea i el Canadà estan a punt de ratificar un tractat de (...)

Llegeix

19 i 26 de febrer, homenatges emocionants

Lila Thomàs i Andreu* Del Consell de les Fundacions E Darder i Ateneu Pere Mascaró* Homenatge el 26 de febrer al cementiri de Palma* Enguany hi ha hagut dos diumenges que han tingut com a fet destacat els homenatges als batles assassinats el 1937. El 19 a Inca, per primera vegada es (...)

Llegeix

Els Valors de l’Olimpisme

Carles Gonyalons Sureda * Director General d’Esports i Joventut Govern de les Illes Balears * Fa uns dies el Govern va aprovar la concessió dels premis Ramon Llull 2017 i, entre d’altres guardonats, hi ha dos esportistes que varen participar en els darrers Jocs Olímpics de Rio, n’Alba Torrens i (...)

Llegeix

COMUNICAT PLATAFORMA CONTRA EL TTIP I CETA

Dimecres 15 de febrer del 2017* La campanya No al TTIP, CETA i TiSA lamenta que avui s’hagi ratificat en el Parlament Europeu el CETA -Comprehensive Economic and Trade Agreement, l’acord comercial signat per Canadà i la Unió Europea el passat 30 d’octubre. L’han refrendat els vots de conservadors, (...)

Llegeix

AGUSTÍ JANSÀ CLAR, Meteoròleg

Biel Pérez i Pep Valero L’efecte hivernacle a les Balears ho notam especialment en l’esclafament de la primavera Aquest hivern, a les nostres Illes, sols en una setmana, hem passat d’una situació de sequera alarmant, a un excés d’aigua i de pluja amenaçant. El temps va desbaratat, comentam. (...)

Llegeix

#GREC30anys

,

Gori Estarellas* Director del GREC* Junta Directiva GREC El Grup d’Educadors de Carrer i Treball amb Menors (GREC) és una Associació sense afany de lucre que treballa en el camp socioeducatiu des de fa trenta anys. Som una entitat encara jove, però també amb un cert bagatge. No és gens fàcil (...)

Llegeix

Menorca 25

Primer congrés de MÉS per Menorca* Nel Martí* Diputat de MÉS per Menorca* MÉS per Menorca va néixer com un projecte polític plural per a representar l’espai polític d’esquerres, sobiranista i ecologista de Menorca, integrat i impulsat per persones independents i diversos partits polítics (PSM-MÉS (...)

Llegeix

Present i futur de Fiare Banca Etica

Enrique Raya * Responsable de comunicació del GIT de Fiare Banca Ètica a les Illes Balears* El passat 28 de febrer vàrem celebrar l’assemblea ordinària de la circumscripció de les Illes Balears de Fiare Banca Ètica. Aquest és l’espai de participació de base territorial més proper per a les persones i (...)

Llegeix

Arriba el primer cotxe elèctric compartit de Mallorca

, ,

Alexandre Duran i Grant* President d’Ecotxe* Mallorca est à plena de cotxes. La gent es queixa amb raó dels cotxes de lloguer que inunden les carreteres durant la temporada turística però també hi ha els devers 800 vehicles per cada 1.000 habitants que utilitzem els residents. Tenim una de les (...)

Llegeix

Seguim endavant!

Oriol Baradad Baldomà* Regidor del grup municipal del PSM MÉS per Menorca a l’Ajuntament de Ciutadella* El lema de la campanya electoral del 2015 del PSM MÉS per Menorca a l’Ajuntament de Ciutadella era “Capgirem l’Ajuntament”. Un lema amb el qual es volia transmetre la necessitat de canvi que (...)

Llegeix

El Molinar que ens agrada

,

Miquel Àngel Contreras* Grup municipal MÉS per Palma* Després de tres anys intensos, la gran mobilització social aglutinada al voltant de la plataforma “Al Molinar, Port Petit” ha provocat que la Junta Directiva del Club Marítim del Molinar de Llevant hagi renunciat al seu projecte d’ampliació. A (...)

Llegeix

ELS DEBATS DEL MALLORQUINISME

Joan Pau Jordà* Hi ha una crisi de creixement al si del mallorquinisme polític (o catalanisme, o sobiranisme, o independentisme… com vulgueu dir-li). Això és bo, perquè és una crisi de creixement. Cal recordar que primer amb les mobilitzacions socials contra el TIL, i després amb les eleccions (...)

Llegeix

La Casa del Poble: tres decennis de lluita obrera a Mallorca

Fundació Ateneu Pere Mascaró* La darrera publicació promoguda per les Fundacions Ateneu Pere Mascaró i Emili Darder (David Ginard (Coord.), La Casa del Poble i el moviment obrer a Mallorca (1900-1936), Lleonard Muntaner editor, Palma 2016) aplega onze ponències presentades amb motiu de les (...)

Llegeix

A MACIÀ MANERA, AMB QUI TANT ESTIMAVA

Apol·lònia Miralles Xamena* Consellera electa Consell de Mallorca* A Montuïri, el seu poble i el meu, va morir en Macià Manera, amb qui tant estimava. Aquests dies he recordat molt l’elegia d’en Miguel Hernández, perquè alguna cosa s’ha romput dins meu amb la mort d’en Macià Manera, i m’atreveixo a (...)

Llegeix

L’educació dels fills dels immigrants africans nascuts a l’Occident: el gran dilema!

Mahécor Mbengue* Professor* El nin és d’argila, sempre pren la forma que li donam. ( proverbi wòlof) · Quina educació donar als fills d’immigrants nascuts a l’Àfrica de l’Oest? · En quin(s) idioma(s) se li ha de parlar en la vida quotidiana? · Cal dur-los a créixer al país d’origen dels seus (...)

Llegeix

La Platja de Palma. Evolució històrica i planejament urbà. Manuel Cabellos

,

Maties Garcias* Professor d’EOI* El nom fa la cosa? És millor dir-ne, d’aquest espai de Mallorca, S’Arenal i Can Pastilla o, per contra, és preferible anomenar-lo Platja de Palma? Quins límits té, aquesta contrada? Aquest espai geogràfic és qualque cosa més que una platja o un arenal? Per què està (...)

Llegeix

L’ABISME: 5C5

,

Pep Traverso* , Ho he de reconèixer, sóc addicte a les sabatinas intempestivas de Gregorio Morán a La Vanguardia. Morán escriu molt bé i sap moltes coses, és molt llest encara que de vegades aquest “excés” de dades no li deixi arrodonir la seva pàgina; el trob valent, se la juga amb noms i llinatges de (...)

Llegeix

CUBANA EN LA EMIGRACIÓN

, ,

Jorge C Oliva Espinosa* Estas pudieran ser páginas del diario de una muchacha que emigró hace rato. Yo solo le he hecho algunas acotaciones: Vivir fuera de Cuba no es jamón... Sí, señor, no sé quién dijo que te esperan en el aeropuerto pa’ entregarte tu primer millón. Todavía estoy esperando a la (...)

Llegeix

Documents adjunts