L’Altra Mirada 60 | abril 2017


L’Autoexigència de MÉS per Mallorca

En un breu editorial realitzat en el moment de tancar l’edició de la revista, no es pot analitzar a fons el que ha ocorregut aquests darrers dies, amb les notícies aparegudes en el Diario de Mallorca, sobre alguns dels contractes de les conselleries gestionades per MÉS per Mallorca i MÉS per (...)

Llegeix

Eleccions generals a Holanda

,

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* Molta tinta ha corregut darrerament sobre les eleccions holandeses. Des dels mitjans del sistema l’objectiu era molt clar, fer por sobre una amenaça del «populisme» que diuen ells. Aquest “populisme” que pensen tan sols es pot frenar des de les (...)

Llegeix

Facem Xarxa pel Català: la societat civil s’organitza

,

M. Antònia Font* Presidenta de la Federació d’Organitzacions per la llengua catalana* Membre de l’STEI Intersindical* Dia 13 de març l’STEI-Intersindical i la Federació d’organitzacions per la llengua catalana (FOLC) -amb la col·laboració d’Enllaçats per la Llengua, la UIB i l’Escola de Formació i (...)

Llegeix

8 de març del 2017, mobilitzacions feministes

,

Lila Thomàs i Andreu* Foto: Arabalears.cat Plaça Santa Eulàlia de Palma, Lectura del manifest. Enguany hem viscut un 8 de març ple d’actes i manifestacions. El Govern de les Illes Balears ha coordinat a través de l’Institut Balear de la Dona els actes de les diferents Conselleries, respectant (...)

Llegeix

La perspectiva de gènere aplicada a l’urbanisme

, ,

Xisca Mir Socias* Geògrafa* A finals del segle XIX es viu un procés d’urbanització social i econòmica que obliga a l’ordenament de les ciutats. La ciutat s’entén com a una eina productiva més, predominant la lògica economicista en el seu disseny, deixant de banda els aspectes de la vida quotidiana. (...)

Llegeix

Llibertat d’expressió: tuits, Trump i autobús transfòbic

Miquel Àngel Llauger* Professor i escriptor* Un mes després que l’Audiència Nacional sentenciés el raper mallorquí Valtònyc a tres anys i mig de presó per unes lletres de cançons, el mateix tribunal, que no és altre que el Tribunal d’Ordre Públic del franquisme, ha condemnat a un any de presó a (...)

Llegeix

25è aniversari de la fundació de la fundació de Els Verds de Mallorca

,

Biel Frontera* Coordinador d’Iniciativaverds* El passat 18 de març IniciativaVerds va organitzar una festa per a celebrar el 25è aniversari de la fundació de Els Verds de Mallorca. Un acte que omplí el Teatre Mar i Terra i en el que es va fer balanç de les lluites i les fites assolides per (...)

Llegeix

FAMÍLIA SERRA ROCA

,

L’Escoltisme ens convida a acollir * Biel Pérez i Pep Valero* El proppassat 18 de febrer es va celebrar a Palma una multitudinària, unes 6.000 persones, manifestació amb el lema “A Mallorca volem acollir” lligada a la Campanya “Casa nostra – casa vostra” en defensa dels refugiats. Vàrem connectar (...)

Llegeix

La xarxa «Enterprise Europe Network», un aposta per a la innovació tecnològica i el coneixement a les Illes Balears

, ,

Immaculada Salamanca * Coordinadora de la Xarxa EEN a les Illes Balears* Que a les nostres Illes manca inversió en recerca, desenvolupament tecnològic i innovació (RDi) és prou sabut i conegut, i que una de les principals raons d’aquest fet és la menor aportació empresarial respecte a la mitja (...)

Llegeix

TRABENSOL, Autogestió Cooperativa de la vida en la vellesa

, , ,

Josep Valero* Fundació Ateneu Pere Mascaró* El passat 16 de març, Antoni Pons presentà al Club Diario de Mallorca el projecte cooperatiu TRABENSOL Trabajadores en solidaridad. Convidades per les nostres Fundacions, Maria Paloma Rodríguez i Maria Antonia García, del Consell Rector de la Cooperativa (...)

Llegeix

Els Ajuntaments, els parents pobres de la democràcia.

,

Miquel Rosselló* Exregidor de l’Ajuntament de Marratxí i ex-Conseller de Cooperació Local del Consell de Mallorca* Els Ajuntaments sempre han estat els parents pobres de les institucions democràtiques des de la recuperació de la democràcia. El finançament sempre ha sigut la gran assignatura pendent (...)

Llegeix

Indignar-se no basta Participa!

,

Miquel Àngel Contreras* Grup municipal MÉS per Palma* Amb el mateix títol d’aquest article, el dissabte 1 d’abril MÉS per Palma haurà organitzat una jornada de treball i de debat per parlar sobre el model de participació de la ciutat amb Itziar González (coneguda arquitecta compromesa amb els (...)

Llegeix

Fem un Estat!

, ,

Joan Pau Jordà* Massa vegades s’ha xerrat –jo mateix ho faig sovint- de la necessitat de crear ’Estructures d’Estat’ per a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera... però, què pot significar això, a unes Illes de l’Europa Occidental, a ple segle XXI? A parer meu, un Estat es fa, primer, fent una gestió (...)

Llegeix

Una bandera pel mallorquinisme progressista

, , ,

Jaume Ribas Vilanova * ’Quien tenga Patria que la honre y quien no, que la conquiste’ * José Martí, líder independentista cubà* El mallorquinisme progressista necessita assolir majors quotes de penetració social, més solidesa ideològica i una alta irreversibilitat en algunes de les mesures del seu (...)

Llegeix

ELS MALLORQUINS

,

Un llibre generacional* Damià Pons* Dos joves mallorquins que a la llarga serien personatges rellevants en els terrenys de la cultura i la política varen llegir, quan tot just s’acabava de publicar, Nosaltres els valencians (1962) de Joan Fuster i en varen rebre un fort impacte. M’estic (...)

Llegeix

“ES NORATS”

,

Mateu Morro Marcé* Historiador* En els anys trenta s’havia establit Son Torrella a Santa Maria. Les cases, amb un poquet de terra, les va comprar l’any 1932 el capità anglès retirat Alan Hugh Hillgarth, però les més de 400 quarterades de la finca havien estat adquirides, entre 1926 i 1934, per (...)

Llegeix

Religió i immigració

, ,

Mahécor Mbengue* Professor* Els immigrants sovint s’enfronten a un angoixant dilema. Per a molts d’ells, el principal repte és seguir sent com són a països on moltes coses es combinen per fer d’ells ’altres persones’. Això els planteja una lluita difícil i complexa. Si pel camí alguns es rendeixen (...)

Llegeix

GUÍA PARA UN NUEVO VISITANTE

, ,

Cuba avui és present perquè és notícia, és història i també és part de la vida de molts de nosaltres. Cercant motivacions dins d’aquests paràmetres ens hem trobat amb una vida cubana per excel·lència escrita per ell mateix. Jorge Carlos Oliva Espinosa és un exemple de l’evolució de Cuba, i intentarem (...)

Llegeix

VICTOR SERGE: LITERATURA I REVOLUCIÓ

Al prefaci de la novel·la de Victor Serge, Ville Conquise [33], Richard Greeman, el seu traductor americà i executor literari, es demana: “Per què, per exemple, està Serge absent de tots els diccionaris enciclopèdics, biogràfics i literaris actualment publicats a França? […] Per què, entre les decenes (...)

Llegeix

Montserrat Roig. La memòria viva

,

Maties Garcias* Ara que ha fet 25 anys que va morir Montserrat Roig (1946-1991), la jove editorial valenciana Sembra Llibres ha publicat una biografia d’homenatge a l’escriptora i periodista barcelonina, tan prematurament desapareguda. Aina Torres Rexach (Barcelona, 1984) n’és l’autora. La (...)

Llegeix

La lluita per la Democràcia i el Feminisme

José Mª Gago González* Historiador, Seminari de Fonts Orals ’Mª Carmen García-Nieto’ UCM* Estem davant d’un llibre que no només estudia a si mateix el naixement, organització, funcionament, èxits i desaparició del MDM: El Movimiento Democràtico de Mujeres.. De la llucha contra Franco al feminismo (...)

Llegeix

Documents adjunts