L’Altra Mirada 61 | maig 2017


Editorial

, , ,

El Primer de maig, festa de les treballadores i treballadors d’arreu del món. També aquí a les nostres Illes la festa s’ha commemorat al carrer, a Palma, a Maó, a Vila d’Eivissa. El lema unitari ha estat , No hi ha excuses, Ocupació estable, Salaris justs, Pensions dignes, Més protecció social. Un bon (...)

Llegeix

Unió Europea, un aniversari en sordina

Pau de Vilchez Moragues* Fa poques setmanes, el 25 de març passat, es van complir els 60 anys de la signatura dels Acords de Roma, que van donar origen a la CEE, embrió de l’actual Unió Europea. Una efemèride al voltant de la qual hi ha hagut un silenci simptomàtic del moment en què es troba el (...)

Llegeix

Els contractes de MÉS, ètica i política de titulars

,

Josep Valero* Coordinador d’activitats Del Consell de fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró* Les persones que venim d’una tradició marxista, sabem que la democràcia no és un camp neutral, a on els partits polítics tan sols han de competir amb el seu màxim fer i saber per a poder guanyar. (...)

Llegeix

Del conveni de Comerç cap al conveni d’Hoteleria

, ,

Silvia Montejano Cofreces* Secretària General de la FEDERACIÓ DE SERVEIS CCOO Illes Balears* Indiscutiblement la negociació col·lectiva és la millor eina de la qual disposem per regular i aconseguir millores en les condicions laborals dels treballadors i les treballadores; unes condicions que (...)

Llegeix

Comunicat de la Plataforma NO al TTIP MALLORCA

,

Dins el marc de les accions que la Plataforma No al TTIP Mallorca dur endavant per tal d’intentar aturar la ratificació del CETA (Acord Econòmic i Comercial Global) que ja ha estat aprovat pel Parlament Europeu el passat 15 de febrer i que ara es troba en tràmits de ratificació per part dels (...)

Llegeix

La plataforma per la reforma del sistema de finançament

,

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* Fa uns mesos es va constituir una plataforma per la reforma del sistema de finançament que aglutina a unes setanta entitats socials de Mallorca i que va aprovar un Manifest en el qual reivindica un nou model de finançament, ja que no considera (...)

Llegeix

El Parlament de les Illes Balears en una legislatura rica en iniciatives

,

Joana Aina Campomar Orell* Diputada de MÉS per Mallorca i Secretària primera del Parlament de les Illes Balears* Som quasi a la meitat de la legislatura i la feina parlamentària continua de forma intensa. La tasca legislativa fins ara ha estat molt significativa. Derogació de la llei de símbols, (...)

Llegeix

Renovant-nos, seguim endavant

,

Gotzon Elizburu* Del Kontseilu Nazionala de SORTU* La capacitat de renovació és, probablement, la millor arma per a aquells que anem sempre a contracorrent. El pitjor dels malsons per a qualsevol moviment revolucionari hauria de ser quedar aturat, agafar olor de caserna, no connectar amb la (...)

Llegeix

Els Comuns comencen a organitzar-se

,

Jaume Bosch* El dia 8 d’abril va tenir lloc a Barcelona l’assemblea fundacional d’Un país en comú. Es van aprovar dos documents: “L’Ideari polític: objectius i model de país” i “Principis generals d’ètica política i radicalitat democràtica”. En el mateix procés es van escollir els òrgans de direcció. Resta (...)

Llegeix

CARLES GONYALONS SUREDA

, ,

Director General d’Esports i Joventut* Biel Pérez Pep Valero* L’Esport, també una eina per a transformar la societat Arribem al «Palma Arena» un capvespre plujós i fred. Cercant una porta oberta en aquell edifici fantasmagòric, arribem a la caseta dels vigilants que ens indiquen on hi ha la (...)

Llegeix

La Xarxa per a la inclusió social

,

Margalida Jordà Munar* Presidenta EAPN-IB* Són moltes les vegades que entre tertúlies d’amigues i amics, llocs de feina i reunions amb diferents professionals, s’ha sigut una casualitat que ens han demanat explicació sobre la Xarxa EAPN. Aquesta vegada ens ho han demanat des de la revista L’Altra (...)

Llegeix

11è Congrés de Comissions Obreres: el treball, vertebrador de la societat

, ,

José Luis García* Secretari General de CCOO de les Illes Balears* Ja hem finalitzat el procés de l’onzè Congrés de CCOO a les Illes Balears, un procés que ha estat de reflexió i anàlisi de la situació per poder extreure conclusions i futures línies d’actuació. En el congrés ha quedat palès que els (...)

Llegeix

Política cultural a l’Ajuntament de Palma

Miquel Àngel Contreras* Grup municipal MÉS per Palma* El passat 23 d’abril MÉS per Palma sortirem al carrer a celebrar Sant Jordi fent balanç de la feina feta per l’àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma. Una tasca iniciada per Miquel Perelló, qui (...)

Llegeix

Consell Escolar de Marratxí: Construint comunitat educativa

Josep Valero* Representant de l’Ajuntament de Marratxí al Consell Escolar de Mallorca* Tinc l’honor de ser el representant titular de l’Ajuntament de Marratxí en el Consell Escolar de Mallorca (CEM). Una proposta aprovada per un Ple Municipal de resultes dels acords previs de l’Assemblea de Batles (...)

Llegeix

Seguim amb la redacció d’un ESBORRANY DE PAÍS

Joan Colom Ramis* El darrer trimestre del 2016 es va posar en marxa, a iniciativa de les Fundacions Emili Darder i l’Ateneu Pere Mascaró, un procés de reflexió i renovació teòrica del sobiranisme a les Illes Balears titulat ‘Un esborrany de país’, amb la intenció d’adaptar el relat i l’estratègia de (...)

Llegeix

Trobat, la CT i MÉS

,

Joan Pau Jordà* Antoni Trobat publicava ara fa unes setmanes un lúcid article titulat ’Pacte –de progrés– i sopes –mallorquines–’ una anàlisi sobre l’evolució dels diversos governs d’esquerres a Balears. Així, ens deia: ’No us he d’explicar res de nou. La consecució del Pacte de Progrés primerenc va ser (...)

Llegeix

El sobiranisme a Galícia

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* El Bloc Nacionalista Gallec havia aconseguit a la primera dècada del nou segle uns resultats electorals molt bons i arribar al Govern de Galícia conjuntament amb el PSOE, com a únic referent del nacionalisme d’esquerres d’aquell País. Quan el (...)

Llegeix

Plaça de CORT…

,

Pep Traverso* I.- L’11 d’abril del 2017, dotze del matí, uns nins s’enfilen alegrement per les branques de l’olivera de Cort, baixen i ho tornen a intentar davant la mirada alegre dels seus pares. El fet passa absolutament desapercebut enmig d’aquell batibull de turistes que omplen la plaça. Alguns (...)

Llegeix

Pocions màgiques, qui hi pugui creure..!

, ,

Mahécor Mbengue* Professor* ’Inventau una poció, qualsevol, sempre trobareu qualcú que dirà que funciona, tan gran és la nostra necessitat d’il·lusió. ’ Boris Cyrulnik Existeix al Senegal un hàbit molest d’imputar la responsabilitat de moltes coses que ens succeeixen - bo o dolent – a alguna força (...)

Llegeix

Sobre la vida i el règim de Cuba.

, ,

Haureu vist que estam publicant petits escrits d’un cubà especial.., especial per la seva visió crítica, molt estudiada i revisada, sobre la vida i el règim de Cuba. No estam necessàriament d’acord amb les idees que expressa, però les consideram molt interessants. Va escriure una sèrie de novel·les (...)

Llegeix

Celdoni Fonoll

El caminant del parc [Dietari 2011 / 2012] Maties Garcias* Músic, cantant, rapsode, poeta... i, ara, prosista. Aquestes són les facetes artístiques de Celdoni Fonoll (Calaf, 1944), un home que, en directe o per la ràdio, ha escampat la poesia catalana –i provençal– per aules, carrers i places, (...)

Llegeix

Pere Gabriel i els estudis sobre l’obrerisme mallorquí

,

David Ginard i Féron* Historiador* La revista d’alta recerca Randa, dirigida per Josep Massot i Muntaner i coordinada per Margalida Tomàs, ha publicat recentment una miscel·lània d’homenatge al catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona Pere Gabriel i Sirvent (Terrassa (...)

Llegeix

Jornades d’Història Contemporània

Antoni Marimon Riutort* Professor de la UIB* El passat 10, 11 i 12 d’abril s’han celebrat a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UIB unes “Jornades d’Història Contemporània: recerques recents i transferència de coneixements”, que són la continuïtat del Seminari de Moviments Socials que es va (...)

Llegeix

Documents adjunts