L’Altra Mirada 62 | juny 2017

Sense ésser empipadors, empipam

,

Josep Valero* Fins ara som una comunitat que no molestem. No fem massa enrenou. De tan bons al·lots a vegades semblem bàmbols. No tenim la força suficient per fer-nos valer en les negociacions dels Pressuposts Generals de l’Estat. I malgrat tot ens veuen malament. Pels que estan acostumats a (...)

Llegeix

Geringonça! Les lliçons de l’esperança portuguesa

, ,

Joan Pau Jordà* Geringonça (http://geringonca.com), pot ser traduït al català com “nyap” o “potineria”. Emperò, més enllà del Minho i el Guadalquivir també té un altre significat: és com s’ha convingut a denominar, a mig camí entre la incredulitat i la broma, al govern que regeix el destí de deu milions de (...)

Llegeix

«Espanya es trenca a través dels pressupostos generals de l’Estat»

, ,

Antoni Reus* Diputat de MÉS per Mallorca* Les noves eleccions a l’Estat del passat desembre han provocat que el debat dels Pressuposts Generals de l’Estat es produeixi ben entrat l’any, i amb una posició en principi complicada per la minoria del Govern de Mariano Rajoy però que finalment sembla (...)

Llegeix

Les eleccions presidencials franceses, intent d’explicació

,

Pau de Vílchez Moragues* No és fàcil resumir en uns quants paràgrafs la complexitat que hi ha darrere de les darreres eleccions presidencials franceses. En tot cas, allò que sembla clar és que se situen en el procés de recomposició, i veurem si de transformació, del sistema polític democràtic tal com (...)

Llegeix

La Renda Bàsica a debat en el nostre Parlament

, , ,

Josep Valero * Representant de les Fundacions al Grup Renda Bàsica Illes Balears* El passat 12 de maig, tingué lloc a la sala d’actes del Parlament de les Illes Balears, unes Jornades sobre La Renda Bàsica. Foren organitzades conjuntament per la Comissió d’Afers Socials del Parlament i el Grup (...)

Llegeix

Segona trobada de Fundacions dels pobles de l’Estat espanyol

, ,

Miquel Rosselló* President de la Fundació Ateneu Pere Mascaró* El passat dos i tres de juny, a Barcelona, s’ha celebrat la trobada de les Fundacions sobiranistes d’arreu de l’Estat espanyol. La primera es va fer el mes de desembre de l’any passat, va ser valorada molt positivament per totes les (...)

Llegeix

Modificació de la Llei de Turisme

, , , ,

Antoni Sansó * Assessor tècnic Vicepresidència* i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme L’any 1966 arriba a l’aeroport de Son Sant Joan el turista un milió i així, festa grossa fins avui. Per donar-vos unes dades importants, a Mallorca, actualment tenim autoritzades unes 370.000 places (...)

Llegeix

Lloguer turístic als plurifamiliars, NO Gràcies!!!

, , ,

Joan Forteza* President de la FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE PALMA Els ciutadans i ciutadanes de la nostra Comunitat, no en tenen cap dubte que, el turisme, l’activitat turística en el seu conjunt, és un element econòmic estratègic i la seva importància ha arribat a tals nivells, que de mica (...)

Llegeix

La socialdemocràcia a la cruïlla

,

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* La socialdemocràcia fa anys que es debat entre la seva fidelitat a l’Estat del Benestar i les tesis neoliberals. Tony Blair ja va intentar una tercera via que fracassà estrepitosament. Però després de la darrera gran crisi, que afectà de ple a la (...)

Llegeix

ANDREU ROTGER AMENGUAL

, ,

Biel Pérez i Pep Valero* En el cor de la nostra Ciutat hi trobem la seu del Cercle d’Economia de Mallorca, una associació que reuneix més de dos centenars de professionals qualificats que, de forma independent i gratuïta, volen aportar la seva experiència i les seves anàlisis en bé d’una millora de (...)

Llegeix

!r Congrés de MÉS per Menorca

, ,

El primer Congrés, l’impuls necessari per redefinir-nos Nel Martí* Coordinador General de MÉS per Menorca* Després de transcorreguts dos anys de l’assumpció de les responsabilitats de govern a les institucions autonòmiques, insulars i municipals, ens calia una reflexió per analitzar el camí (...)

Llegeix

Amics de la Terra, ecologistes propositius amb nova Presidència

,

Amics de la Terra fa més de 20 anys que uneix persones del moviment ecologista que defensen la justícia ambiental i social. Creiem fermament que el centre de les polítiques han de ser les persones i La Terra. Com totes les associacions, el nostre màxim òrgan decisori és l’assemblea general de socis (...)

Llegeix

Marratxí obert. L’Ajuntament escolta

,

Joan Francesc Canyelles* Batle de Marratxí* Al llarg d’aquests mesos de maig i juny, a Marratxí hem posat en marxa un programa anomenat “Marratxí Obert, l’Ajuntament Escolta”, que cerca explicar la gestió municipal i recollir tots els dubtes i suggeriments que ens vulguin fer arribar els veïnats (...)

Llegeix

Balanç dels dos primers anys de govern a Palma

Miquel Àngel Contreras* Grup municipal de MÉS per Palma* 24 de maig del 2015: ’L’esquerra desbanca l’hegemonia del PP a Cort’, era el titular del Diari de Balears en referència als comicis de l’Ajuntament de Palma. Una notícia que destacava una cita d’Antoni Noguera reveladora ’ara tenim una gran (...)

Llegeix

LOS QUE SE FUERON, LOS QUE SE VAN Y LOS QUE SE HAN QUEDADO

Amb la mateixa idea que en començar aquesta sèrie d’articles escrits per Jorge Carlos Oliva, vos volem mostrar una visió crítica i, a la vegada, complaent amb la situació de la Cuba que ell va viure. Jorge C. Oliva Espinosa* Desde que el compañero Rafael Hernández, desde la Revista Temas, (...)

Llegeix

El sindicalisme del segle XXI a les Illes

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* Les Fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró fa temps que constituïren un espai de sindicalisme dedicat a l’anàlisi del paper del sindicalisme a la societat actual. Som conscients de la importància que ha tingut el moviment sindical al llarg (...)

Llegeix

Conceptes bàsics del feminisme

Francisca Mir* Per començar a xerrar de conceptes bàsics del feminisme hem de diferenciar entre gènere i sexe: el sexe és una característica biològica, i, en canvi, el gènere és el conjunt de característiques socials, culturals, polítiques, psicològiques, jurídiques i econòmiques que la societat (...)

Llegeix

MEDEA

Josep M. Traverso* CineCiutat, 11 de maig, projecció des de Londres de Medea d’Eurípides, a l’antiguitat hi ha una altra Medea, de Sèneca i al llarg de la història del teatre i del cinema moltes més. Una oportunitat de veure teatre que es fa a altres països, en aquest cas des del National Theatre, amb (...)

Llegeix

Ens volen vendre aliments modificats genèticament sense que ho sapiguem

, ,

Joan Fernández Ribes * Xarxa de Llavors d’Eivissa, Associació de Varietats Locals* Actualment s’està estudiant a la Comissió Europea (CE) si s’inclouen o s’exclouen 07:00 tècniques d’enginyeria genètica de la legislació europea sobre Organismes Modificats Genèticament (OMG), és a dir, si s’obliga o no a (...)

Llegeix

Quaranta menorquins als camps d’extermini

,

Josep Portella Coll* La presència dels menorquins en els camps d’extermini nazis forma part de la nostra pròpia història, no és una realitat aliena vista en un documental de televisió. Potser perquè se’ns fa difícil imaginar menorquins (i mallorquins, i eivissencs) a l’infern de Mauthausen, ens (...)

Llegeix

Miquel Calent i Miquel Sbert Aguiar amb el cançoner tradicional de Mallorca

MatiesGarcias* Quan s’ajunten un filòleg amb gust per tot el que passa a la vida i un cuiner que feineja amb olles i fogons però que no perd de vista el món; en aplegar-se un estudiós de la cançó popular i un coneixedor de la tradició del menjar i beure, que també ha esdevingut investigador de nous (...)

Llegeix

Documents adjunts