L’Altra Mirada 65 | octubre 2017


Editorial

,

Miquel Rosselló Fundacions Darder – Mascaró. La primera obligació que hem de complir a aquesta editorial és demanar disculpes per què el número 65 de l’Altra Mirada surt més tard d’allò que és habitual. L’explicació és ben senzilla, no podíem treure la revista del mes d’octubre sense parlar de l’u d’octubre (...)

Llegeix

Antecedents immediats de l’actual conflicte entre Catalunya i l’Estat Central

, , , ,

Bernat Riutort Serra* Un fet que esdevé una cruïlla bàsica per interpretar el que està passant al voltant del referèndum realitzat a Catalunya l’1 d’octubre del 2017 és la sentència del Tribunal Constitucional espanyol del 28 de juny del 2010 que anul·la 14 articles del nou Estatut d’Autonomia i fitxa (...)

Llegeix

El camí fins a l’1-O: Claredat, ceguesa i duresa

Maurici Cuesta i Labèrnia* La cosa ve de lluny. Ho dic simplement perquè les duríssimes imatges de repressió per part de l’Estat espanyol a Catalunya, aquests dies, són la seua escassa però dura resposta a un procés que ve de lluny, i que es podria afrontar d’una altra manera. Com a historiador (...)

Llegeix

Raons d’Estat

Joan F. López Casasnovas * Ho va dir la ministra Dolors Montserrat: “Els farem entrar en raó”. I ho han fet. La seva ‘raó’ entrava pels caps xapats, a coces i punyades. Lamentable, vergonyant! Todo por la patria. És la“raó d’Estat”, que significa assumir i actuar d’acord amb els interessos propis del (...)

Llegeix

El Referèndum a Catalunya: L’altra mirada

Jaume Bosch* La Maria té cinquanta-dos anys i viu a Barcelona. És advocada i reconeix que la perspectiva jurídica condiciona sovint les seves opinions. Havia votat als socialistes i ara vota als comuns: li agrada la forma de fer política de l’Ada Colau. La independència no ha estat mai el seu (...)

Llegeix

Espanyols a la força

Antoni Alorda i Vilarrubias* “Nos obligarán a hacer lo que no queremos”, deia Rajoy. Volia dir: avortar per la força la voluntat pacífica i democràtica dels catalans. Si no s’avenen a seguir essent una regió espanyola dirigida des de Madrid, patiran una repressió immisericorde des de tots els fronts (...)

Llegeix

A POR ELLOS!

,

Pere Sampol Mas* «La informació en temps de guerra és substituïda per la propaganda» JOAN MASCARÓ Aquesta frase de Mascaró explica el que està passant actualment a l’Estat espanyol. En el mateix sentit, Noam Chomski explica que als Estats Units hi ha llibertat de premsa; però, pel que fa a la (...)

Llegeix

2.1 Un projecte polític

,

Fina Santiago Rodríguez* Consellera de Serveis Socials i Cooperació* Govern de les Illes Balears* En els últims deu anys, s’han produït grans canvis socioeconòmics i polítics a Europa, a Espanya i també a Balears. El conjunt de crisi que estem patint responen a causes molt profundes i han provocat (...)

Llegeix

2.2 Finançament autonòmic: Donant voltes al molí

,

Josep Valero Gonzàlez* Una vegada més la Comissió per l’estudi del nou finançament autonòmic a l’estat espanyol acaba com el rosari de l’aurora. El govern espanyol no dóna cap passa per desencallar el tema. Ni posa més doblers, ni cedeix imposts, ni afluixa els controls pressupostaris, ni reparteix (...)

Llegeix

3.1 30 Anys de la Fundació de l’Associació d’Amics del poble sahrauí de les Illes Balears

Catalina Rosselló* Presidenta de l’Associació* Va ser un llunyà 17 de maig de fa 30 anys que vam començar el nostre camí com a associació arran d’un viatge que vam fer un petit grup de ciutadans i ciutadanes de les nostres Illes sensibilitzats amb la causa sahrauí, vàrem viatjar als campaments de (...)

Llegeix

3.2 CRIDA de les festes post-trinitàries a CANAMUNT 2017

Manel V. Domenech* Canamunters, canavallers, llonguets en general, forans de tota Mallorca, pitiüsos i menorquins, principatins i valencians, franjaponentins, rossellonesos i algueresos, bascos i gallecs, castellans i assimilats, guiris d’ambdós hemisferis : o sigui “al mundo mundial” Visca Sant (...)

Llegeix

3.3 MALLORCA LLIURE

Carme Gomila Domínguez* Foto: Dbalears.cat El projecte Mallorca Lliure neix amb la idea de ser una campanya engrescadora, jove i empoderada. Tot just fa tres mesos, un grapat de joves d’arreu de Mallorca, ens vam reunir un capvespre al bar La Tertúlia de Palma. Consideràrem que era el moment (...)

Llegeix

4.1 Avançam cap a un model econòmic diversificat, equilibrat i sostenible

,

Balanç de les mesures del Govern d’esquerres per transformar el model econòmic, turístic, territorial i energètic de les nostres illes* Més per Mallorca* El Govern d’esquerres està fent front als reptes cabdals que afronta la nostra societat de cara al futur. El pes del monocultiu turístic i els (...)

Llegeix

4.2 27 de setembre Dia Internacional del Turisme

,

Ciutat per a qui l’habita* Ciutat per a qui l’habita ha participat les darreres setmanes en dos encontres internacionals celebrats a Lisboa i a Venècia per tractar diversos aspectes relacionats amb la problemàtica del turisme en l’àmbit europeu. A Lisboa participarem en la trobada “Cidades, (...)

Llegeix

4.3 La Xylella i la reconquesta dels espais agraris de Balears

Mateu Morro Marcé* La xylella és un bacteri filo-patogen d’origen americà amb una gran capacitat de provocar danys greus a moltes plantes (hi ha més de 300 espècies diferents susceptibles de ser atacades). Entre aquestes hi ha l’ametler, l’olivera i l’ullastre, la vinya, els cítrics, els cirerers, (...)

Llegeix

JOAN GROIZARD PAYERAS

«Es tracta de democratitzar el sistema energètic»* Biel Pérez i Pep Valero* Cercava un referent verd, diguéssim, i a Europa el vaig trobar. Em vaig incorporar als Joves del Partit Verd Europeu. I després a les Illes, m’incorpor abans de la confluència d’Iniciativa d’Esquerres i els Verds, que com (...)

Llegeix

5.1 Palma, té remei?

,

Jaume Garau Salas* President de Palma XXI* Durant els proppassats mesos un grup important d’entitats: OCB, ARCA, FUNDACIÓ GADESO, COL.LECTIU ALTERNATIVES, CERCLE D’ECONOMIA DE MALLORCA i PALMA XXI, amb la col·laboració de la UIB, la Fundació Impulsa, el Grup d’Opinió d’Arquitectes i el GOB, (...)

Llegeix

T1 Aigües Públiques de Mallorca

Miquel Àngel March, batle de Pollença* Neus Truyol Caimari, regidora d’Ecologia de Palma* El mes de març d’enguany diversos municipis de Mallorca vàrem impulsar la xarxa Aigües Públiques de Mallorca. Tothom és conscient de la necessitat i la importància de l’aigua com a recurs natural i (...)

Llegeix

T2 Mancor de la vall

Miquel Gallardo* Regidor de MÉS per Mancor* Han passat només 27 mesos des que els 5 regidors de MÉS per Mancor vàrem prendre possessió del nostre càrrec al capdavant del poble per primera vegada, però sembla com si n’haguessin passat molts més. Mancor, per qui no el conegui, és un poblet de gairebé (...)

Llegeix

6.1 Com "dir-se mallorquí": la clau per entendre l’etnolingüisme

, ,

Joan Pau Jordà* ’S’ha dit moltes vegades que l’ànima del poble és la llengua, i d’això es pot deduir que els qui són mallorquins són tots els qui parlen mallorquí, i són forasters, tot i ser nascuts a la nostra illa, tots els castellanoparlants. Idò sí.’ Aquesta afirmació la vaig llegir a Facebook ara fa (...)

Llegeix

6.2 De l’autonomia a la sobirania

,

Miquel Rosselló * Del Consell de Fundacions Darder – Mascaró* El propvinent 29 d’octubre farà 40 anys que els mallorquins i mallorquines omplirem per primera vegada a la història la Plaça Major de Palma reivindicant un Estatut d’Autonomia que, com va quedar palès amb el manifest que va llegir (...)

Llegeix

7.1 Un dia sense música, una escola sense música...

,

Begoña De la Iglesia Mayol* Un dia sense música, és l’eslògan reivindicatiu d’una iniciativa nacional que va lluitar per eliminar un IVA cultural desmesurat, tres vegades superior al de la resta de molts països europeus. I és que un dia sense música és molt trist, és un càstig. Un càstig, sí, ja que (...)

Llegeix

7.2 Joan Maria Thomàs

José Antonio. Realidad y mito Maties Garcias El professor de la Universitat Rovira i Virgili Joan Maria Thomàs (Palma, 1953) acaba de treure a la llum una completa biografia de José Antonio Primo de Rivera, el fundador i capdavanter de Falange Española y de las JONS, el partit feixista espanyol (...)

Llegeix

7.3 El Siglo de la Revolución {{Una historia del mundo desde 1914}}

,

J.M. Traverso Ponce Al llarg de la lectura del monumental Siglo de la Revolución del professor Fontana (Barcelona, 1931) no he deixat de preguntar-me el perquè d’aquest títol, si una bona part del segle XX, aquí estudiat, transcorre sota l’hegemonia de l’imperi nord-americà, si l’expressió “el segle (...)

Llegeix

7.4 Relats prohibits de la Corea del Nord

,

Miquel Àngel Llauger* La Corea del Nord de Kim Jong-un, fill de Kim Jong-il, nét del pare fundador Kim il-sung, fa riure molt. Un totalitarisme tan grotesc i delirant resulta perfecte per a acudits, paròdies, memes i altres formes de l’humor. Res a dir: fer befa de les tiranies és saludable. Convé (...)

Llegeix

Documents adjunts