4.1 Avançam cap a un model econòmic diversificat, equilibrat i sostenible

Balanç de les mesures del Govern d’esquerres per transformar el model econòmic, turístic, territorial i energètic de les nostres illes*

Més per Mallorca*

El Govern d’esquerres està fent front als reptes cabdals que afronta la nostra societat de cara al futur. El pes del monocultiu turístic i els efectes sobre el territori i la qualitat de vida, el model energètic, excessivament dependent i amb un component massa baix d’energies renovables, la pressió urbanística damunt el territori, la poca inversió en recerca i innovació... són condicionants del model econòmic i territorial del país, que sempre que ha governat el PP han estat agreujats per polítiques que posaven els interessos econòmics d’uns pocs per sobre de l’interès general.

Per això el Govern actual porta ja dos anys elaborant i aprovant mesures que protegeixen el territori, impulsen la transició energètica i afavoreixen l’evolució cap a una economia més moderna, més innovadora, més diversificada i que redistribueixi millor la riquesa. En l’àmbit del turisme, s’han aprovat mesures com ara la recuperació d’un impost d’estades turístiques (l’Impost del Turisme Sostenible), o la llei que està permetent acabar amb la barra lliure del lloguer turístic il·legal, o com la fixació, per primera vegada de forma real i efectiva, d’un nombre màxim de places turístiques, que a més s’anirà reduint en els pròxims anys.

En el Dia Internacional del Turisme, és un bon dia per recordar que el Govern d’esquerres en què MÉS per Mallorca participa està treballant intensament per aconseguir tres grans objectius:

1) Que el turisme continuï generant riquesa per a la nostra terra i per a la nostra gent, però de manera que arribi de manera efectiva a tothom.

2) Que això s’aconsegueixi rebaixant l’impacte social i mediambiental de l’activitat turística.

3) Que aquesta societat sigui capaç de generar fonts econòmiques alternatives que procurin riquesa i redueixin la dependència del turisme.

Això és el que s’ha fet i s’està fent sobre aquest tema:

Cap a un turisme equilibrat, respectuós amb l’entorn i socialment sostenible

• Pel que fa a les accions estrictament turístiques, aquest Govern ha aprovat la primera normativa que permet controlar i perseguir, de formar àgil i contundent, l’activitat de lloguer turístic il·legal, elevant la quantia de les multes i multiplicant la capacitat sancionadora dels inspectors turístics, un cos que a més s’ha reforçat i en els mesos vinents tornarà a fer-ho amb la incorporació de nous inspectors i tramitadores d’expedients de sanció.

• Aquests inspectors i aquest Govern han estat precisament els que aquest mateix estiu han despullat l’activitat il·legal d’hotels que, en un 72% dels casos, oferien més llits de les quals tenen autoritzades.

• Amb aquest Govern va entrar a més en vigor aquest estiu una moratòria de places turístiques que impedirà la incorporació de nous allotjaments per a viatgers. També aquest Govern, a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, ha posat fi a les excepcions que permetien seguir augmentant l’oferta d’allotjament hoteler. Avui per primera vegada en la història de les Illes Balears, podem afirmar amb rotunditat que en aquest país no hi haurà més places turístiques de les que hi ha ara, de la mateixa manera que es pot assegurar amb rotunditat que el camí emprès pel sector per elevar la seva qualitat i augmentar el seu respecte a l’entorn és l’únic que es transitarà d’aquí d’ara endavant.

• El Govern està aplicant ja la reforma que, també des d’aquest estiu, permet sancionar amb contundència a les webs de lloguer turístic que anunciïn oferta il·legal. Les multes arribaran als 400.000 euros, una suma d’intenció dissuasiva que no està contemplada en cap altra regulació turística de l’Estat. També contrasta l’actitud d’aquest Govern en la lluita contra l’explotació turística irregular amb la desídia de l’anterior Govern del PP, que va prohibir el lloguer a turistes en pisos, però ni ho va perseguir ni ho va controlar, alimentant així els greus problemes d’habitatge que ara s’estan atenent de forma prioritària.

• El Govern va aprovar l’Impost de Turisme Sostenible com a resposta a l’exigència ciutadana que les incomoditats i els beneficis que genera la indústria turística reverteixin en recursos per eliminar la petjada ecològica del turisme i contribueixin a millorar la qualitat de vida dels ciutadans de les illes. Un tribut que ja està aportant fons clau per protegir el nostre territori i el nostre patrimoni. Aquest mateix impost pujarà en 2018 precisament per aprofundir en un objectiu clau: que el turisme sigui un motor de progrés social i regeneració ambiental.

Cap a la prosperitat compartida en una economia diversificada

L’aposta per un canvi de model va molt més enllà del turisme. És una prioritat present en l’activitat de totes les àrees de Govern:

• Cap Govern ha fet més per la diversificació de la nostra economia. No ho fa per la via d’atacar el turisme de qualitat, sinó aprofitant el seu vigor econòmic i una capacitat innovadora que ha convertit en referents mundials a moltes de les empreses turístiques d’aquestes illes. El Govern està nodrint-se de la seva experiència i dinamisme per accelerar el desenvolupament d’un sector tecnològic lligat a la recerca i la innovació, al mateix temps que s’empren els fluxos turístics per impulsar sectors com el cultural, l’agroalimentari i el comercial, amb una clara vocació de suport i reforç de la producció local.

• D’aquesta vocació es nodreix un pla d’indústria que ja està contribuint a modernitzar i reinventar sectors tradicionals de la nostra economia, com el del calçat o l’agroalimentari.

• Precisament perquè es veu el turisme com una eina de prosperitat i no com una fi en si mateix, aquest Govern té com a prioritat aconseguir que la riquesa turística es canalitzi també cap als treballadors de les illes. Per a això es treballa amb patronals i sindicats, en honor d’afavorir convenis col·lectius i empresarials que permetin que la facturació turística més alta de la història de les illes es tradueixi d’una vegada per sempre en els salaris més alts de la història de les illes.

• Aquest mateix propòsit, la recerca de la prosperitat compartida, dirigeix la política d’habitatge d’aquest Govern, que ha llançat plans per aconseguir que l’habitatge captiu de l’activitat turística il·legal torni amb garanties al mercat residencial i contribueixi a rebaixar els preus i facilitar l’accés a l’habitatge. En aquesta mateixa línia, el Govern d’esquerres està traient les Illes Balears d’anys d’inanició inversora en habitatge públic, cosa que es plasma en fets com l’inici de la construcció en el que queda de legislatura de més de 400 habitatges socials.

Cap a la recuperació del territori i un nou model energètic

Els avanços en matèria de protecció del territori en només dos anys deixen clar el compromís d’aquest Govern, que es plasma en una àmplia bateria de mesures legislatives i de gestió que ja estan tenint efectes pràctics:

• El Govern del Pacte ha rebutjat els projectes per a la construcció de nous ports a les illes, al mateix temps que denegava les ampliacions dels ja existents. Concretament, s’han arxivat les sol·licituds per a creació o ampliació de deu ports més amb capacitat per 2.000 embarcacions extres.

• Aquest Govern està regulant per protegir els fons marins i espècies tan amenaçades com la posidònia, per la qual es prepara un decret específic. També en els últims mesos s’ha començat a reforçar la inspecció en el mar per perseguir les infraccions.

• Amb aquest Pacte d’esquerres es va declarar el Parc Natural d’Es Trenc i s’han creat i ampliat reserves marines, com la de Dragonera. Les declaracions van acompanyades de mesures efectives com la recuperació de 40 agents de l’IBANAT perduts durant la legislatura del PP.

• La nova llei d’urbanisme, que en els pròxims dies es debatrà en el Parlament, acaba amb l’amnistia general del PP a construccions il·legals en sòl rústic: ni un sol habitatge gestat il·legalment serà autoritzada. Es fixen per a això multes de fins al 300% del valor de l’obra il·legalment realitzada en sòl rústic. El nou marc de desenvolupament urbanístic estableix les eines precises perquè la construcció es canalitzi reutilitzant sòl urbà, evitant l’ocupació de nou sòl. Per a això s’han generat mesures que propicien la rehabilitació i la sortida al mercat de sòl urbà no utilitzat.

• La normativa urbanística que està impulsant el Govern del Pacte estableix noves responsabilitats legals per a les autoritats i càrrecs públics que permetin la indisciplina urbanística.

• Creiem en una societat diferent, més respectuosa amb el seu entorn, més amable amb els seus residents. Les Illes Balears aspiram per això a ser una referència en matèria energètica. L’objectiu és pura exigència: passar de la cua europea en fonts d’energia no contaminants a la qual ens va conduir l’immobilisme del PP, a liderar la transició energètica. Per a això comptam amb una nova Llei de Canvi Climàtic que fixa un horitzó similar al que somien països com Dinamarca, Àustria o França: aconseguir que en 2047 tots els vehicles que circulin per les illes siguin elèctrics, i donar les facilitats perquè a partir de 2027 a les illes només es comercialitzin vehicles no contaminants.

• El compromís d’objectius futurs comença en el present: aquest Govern ha fet la passa d’iniciar el tancament progressiu de la central tèrmica des Murterar, al mateix temps que s’impulsen projectes de fonts renovables i s’estimulava el seu desplegament amb mesures com la degradació del 15% de l’IRPF.

• En la mateixa línia, el Govern ha apostat de forma ferma i clara pel transport públic, electrificant el tren i liderant la renovació de la flota de transport per reduir-ne l’impacte ambiental. En espais naturals i cales s’han habilitat opcions de transport públic per reduir la pressió dels cotxes privats. També es treballa braç a braç amb les empreses que de les illes dedicades al lloguer de vehicles, amb l’objectiu de reduir l’impacte del tràfic rodat en l’entorn i, alhora, avançar cap a un parc de vehicles més proporcionat i no contaminant.

La defensa del nou model de país davant l’Estat i la Unió Europea

Els avanços en matèria de protecció del territori en només dos anys deixen clar el compromís d’aquest Govern, que es plasma en una àmplia bateria de mesures legislatives i de gestió que ja estan tenint efectes pràctics:

• La batalla de les Illes Balears i del Pacte d’esquerres per avançar cap a unes illes més sostenibles també es lliura davant les institucions espanyoles i comunitàries. Hem desenvolupat una ofensiva política a Madrid i Brussel·les per impedir les prospeccions petrolieres en el Mediterrani, avui només defensades per dos partits amb representació a les illes, el PP i Ciutadans.

• Som conscients de la necessitat de perseverar i d’accelerar cap a un model més equilibrat, més diversificat, menys depenent del turisme i més sostenible. A aquest objectiu també contribueix una aposta que el Govern negocia en nom de tota la societat d’aquest país: la creació d’un Règim Especial per Balears, plantejat amb l’objectiu d’elevar la qualitat de vida dels ciutadans de Balears i retornar a les nostres empreses i indústries la competitivitat perduda com a efecte de la insularitat.

Cal aprofundir en el debat iniciat sobre el futur del model econòmic, turístic, territorial i social d’aquest país. Un debat constructiu, en el qual participin institucions, actors polítics, i el conjunt de la ciutadania, a través de les associacions i col·lectius que l’articulen. L’objectiu és comú: continuar incorporant propostes que ens ajudin a construir una societat i un model econòmic del qual els ciutadans d’aquesta terra estiguin orgullosos.

Documents adjunts