Justicia

Articles

El Procés 1001 i l’antifranquisme a les Balears

David Ginard Historiador El passat mes es compliren 40 anys del judici als encausats pel cèlebre Procés 1.001/72 del Tribunal d’Ordre Públic. Es tracta d’un procediment judicial per associació il·lícita realitzat entre el 20 i el 22 de desembre de 1973 contra deu dirigents de les aleshores (...)

Als cinquanta anys de la creació del Tribunal d’Ordre Públic (1963)

David Ginard Féron Historiador Aquest mes de desembre es compleixen cinquanta anys de la creació del Tribunal d’Ordre Públic (TOP). Constituït dins un context de creixent articulació de l’oposició antifranquista i d’increment de la pressió internacional contra el règim, el TOP esdevingué una de les (...)

Sentència del TC contra el requisit del català: Coherència minoritzadora

Sentència del TC contra el requisit del català: Coherència minoritzadora Joan F. López Casasnovas La llei de reforma de la funció pública a les Illes Balears va ser aprovada el juliol de 2012 i el Tribunal Constitucional (TC) en dictamina el recurs d’inconstitucionalitat el 26 de setembre de 2013 (...)

La igualtat davant la llei i Noós

Antoni Salvá Clar , advocat A principis del 2006 un diputat del parlament balear recriminava al president haver invertit 1.2 milions d’euros públics amb un fòrum de dos dies sobre turisme i esport. La premsa ja es va fer ressò de què l ’adjudicatari de tal “ganga” era el gendre del rei i que (...)

La injustícia de les noves taxes

Antoni Salvà Clar , advocat El Butlletí Oficial de l’Estat del passat mes de novembre publicava la Llei 10/2012, que regula les taxes en l’àmbit de l’Administració de Justícia. El text va rebre una crítica frontal de l’oposició política i es tramità pel procediment d’urgència. També s’ha fet evident (...)

Corrupció a les Illes Balears

Lluís Ballester, professor de la UIB. Des de l’inici de la democràcia sabem moltes coses sobre la corrupció. Abans ens sabíem menys, però era tan o més freqüent entre els franquistes i els seus amics com ho ha estat després. Ara la coneixem una mica millor i fins i tot hi ha jutges que s’atreveixen a (...)

Reflexió sobre la proposta del Ministre de Justícia, Ruiz-Gallardón, que els partits polítics i sindicats puguin ser condemnats penalment

Salvador Colomé i Costa , Santa Margalida El dia 31 d’octubre d’enguany, el Ministre de Justícia, Ruiz-Gallardón, va anunciar que el Govern de l’Estat estava estudiant la derogació de l’excepció legal que exclou els partits polítics i sindicats del règim penal de les persones jurídiques en l’apartat (...)