Memòria històrica

Articles

Plany, vindicació i cant per a quatre éssers civils (1a part)

Biel Mesquida Escriptor Paraules llegides el 23 de febrer 2014 al Cementiri de Palma. Per la seva extensió, el publicarem en dues parts Hi ha quatre homes bons, justs, demòcrates i republicans —Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni Maria Ques— davant la paret del cementeri (...)

El Procés 1001 i l’antifranquisme a les Balears

David Ginard Historiador El passat mes es compliren 40 anys del judici als encausats pel cèlebre Procés 1.001/72 del Tribunal d’Ordre Públic. Es tracta d’un procediment judicial per associació il·lícita realitzat entre el 20 i el 22 de desembre de 1973 contra deu dirigents de les aleshores (...)

Xicu Lluy i els deportats balears als camps nazis

David Ginard, historiador i professor Entre les novetats bibliogràfiques de la darrera diada de Sant Jordi, cal esmentar la publicació de l’obra pòstuma de Xicu Lluy i Torres, Els nostres deportats. Republicans de les Balears als camps nazis (Documenta Balear, Palma 2013). Nascut a Eivissa el (...)

Joan Estelrich: catalanista, nietzscheà i finalment franquista

Miquel Àngel Llauger Joan Estelrich (Felanitx, 1896-París, 1958) no va ser mai un home d’esquerres, però sí que el podríem definir, en una etapa, com un liberal i, sobretot, com un catalanista fervent. Va ser un home de Francesc Cambó. Del seu llarguíssim full de serveis en la causa catalanista en (...)

El governador civil Antonio Espina i la Guerra Civil

David Ginard , historiador i professor Les dures peripècies viscudes durant la Guerra Civil pel darrer governador civil republicà de les Balears Antonio Espina i pel cap de policia Guillermo Roldán constitueixen l’objecte d’estudi del darrer llibre de Josep Massot i Muntaner (El calvari d’Antonio (...)

Els dits greixosos de Stalin

Miquel Àngel Llauger Demian Bedni, poeta i amic de Lenin, bolxevic fervent, va caure en desgràcia a causa del seu amor als llibres. Va cometre la imprudència d’anotar al seu diari que no li agradava prestar llibres a Stalin perquè embrutava les pàgines amb l’empremta dels seus dits greixosos. El (...)

Treballadors, sindicalistes i clandestins. Històries orals del moviment obrer a les Balears 1930-1950

Lila Thomàs i Andreu , de l’Ateneu Pere Mascaró Al pròleg del llibre, l’autor David Ginard Féron ens diu: El present volum aplega la transcripció d’un conjunt d’entrevistes enregistrades amb homes i dones, activistes polítics i socials que varen viure en la joventut i/o en l’edat adulta el període (...)

Francisca Bosch i Bauzà, lluitadora, viva en el record

Lila Thomàs i Andreu. Ateneu Pere Mascaró Aviat farà vint anys que morí na Francisca Bosch i Bauzà (1932-1992 ). Una persona imprescindible per entendre la lluita democràtica a les nostres Illes durant el franquisme que cal donar a conèixer per a les joves generacions que no conegueren aquells anys (...)